ViktVäktarna - Bouillabaisse

Bouillabaisse

3
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Här snackar vi smart lyxmat! En riktigt god bouillabaisse är svårslagen och i denna har vi inte tagit några genvägar och heller inte försökt korta ner ingredienslistan. Det ser ut att vara mycket att hålla ordning på, men sanningen är att det är busenkelt (men schh, berätta inte det för dina gäster!).

Ingredienser

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

4 klyfta(or)

Fänkål

½ medelstor(t)/medelstora

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

1 msk

Saffran

½ g

Cayennepeppar

1 krm

Vatten

8 dl

Krossade tomater

1 förp

Fiskfond

3 msk

Vin, vitt torrt

¾ dl

Pernod 40%

30 ml

Potatis

400 g, små

Blåmusslor i nät ca 1 kg

1 förp, avser rå vikt och ätlig del

Torsk

400 g

Skalade räkor

300 g

Pilgrimsmusslor

100 g

Apelsin

1 st, 2 tsk rivet skal

Timjan

1 msk, färsk

Instruktioner

  1. Strimla purjo, finhacka vitlök, fänkål och morötter.
  2. Värm olja i en stor gryta och stek purjo på svag värme 5-10 minuter. Lägg ner vitlök, fänkål och morötter i grytan och låt steka med några minuter. Blanda ner saffran och cayenne och låt det steka med hastigt. Tillsätt vatten, krossade tomater, buljong, vin och Pernod och låt det koka upp. Sjud sedan utan lock ca 10 minuter.
  3. Skala och tärna potatis, ca 2 cm. Lägg ner i grytan och låt sjuda tills de är mjuka, ca 15 minuter.
  4. Tvätta blåmusslorna noga och kontrollera att de är stängda. Kasta musslor med trasigt skal och de som inte stänger sig när de knackas i diskbänken.
  5. Dela torsk i bitar och lägg ner i grytan tillsammans med blåmusslor. Låt sjuda under lock 2-3 minuter. Låt pilgrimsmusslor och räkor koka med ca 1 minut. Smaka av med salt, rivet apelsinskal och timjan.