ViktVäktarna - Brytbröd med julmust

Brytbröd med julmust

4
Points®
Total tid
1 tim 50 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
25
Svårighetsgrad
Avancerat
Men hur gulliga är inte dessa? Brytbröd i form av lussekatter, men med smak av julmust. Ett nytt, roligt inslag på julbordet som kommer imponera på alla! Grymt goda tillsammans med en bit av julskinkan eller bara lite smör på.

Ingredienser

Julmust light

5 dl

Jäst

1 pkt

Rapsolja

1 dl

Salt

2 tsk

Rågsikt

7 dl

Vetemjöl

7 dl

Ägg

1 st

Flingsalt

2 tsk

Instruktioner

  1. Värm musten till 37°.
  2. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt lite av musten, blanda så att jästen löses upp.
  3. Tillsätt resterande must, olja, salt, all rågsikt och nästan allt vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg, ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt 40 minuter.
  4. Dela degen i 25 bitar, rulla till avlånga längder på lätt mjölad arbetsbänk och forma till lussekatter.
  5. Klä en rund form (ca 35 cm) med bakplåtspapper och placera ut bullarna med lite mellanrum. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250°.
  7. Vispa upp ägg och pensla brödet. Strö över flingsalt och sätt in i ugnen tills det fått fin färg och inte är kletigt i mitten, ca 10 minuter.