ViktVäktarna - Fish and chips med citronsås

Fish and chips med citronsås

9
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Du har säkert både ätit, och gjort, fish and chips tidigare. Men du har förmodligen inte gjort denna variant på chips (eller pommes som vi gärna kallar dem här). Potatis skärs i tunna stavar, kokas försiktigt i vatten med ättikssprit och bikarbonat och rostas sedan i ugn tills de blir helt fantastiskt krispiga. Detta recept måste du testa!

Ingredienser

Vatten

1½ liter

Ättikssprit

1 msk, 12%

Salt

½ msk

Bikarbonat

½ tsk

Potatis

600 g, stora

Rapsolja

1 msk

Torsk

600 g

Vetemjöl

½ dl

Ägg

1 st

Panko ströbröd

1½ dl

Margarin flytande 80%

1 msk

Grekisk yoghurt 0%

1 dl

Majonnäs, lätt 30%

2 msk

Citron

1 st

Honung

1 tsk

Sallad

70 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225° varmluft.
  2. Koka upp vatten med ättikssprit, salt och bikarbonat. Sänk värmen så att det sjuder.
  3. Skär potatis i ca 0,7 cm-tjocka stavar (behåll skalet) och lägg ner i det sjudande vattnet. Låt dem sjuda 8 minuter och torka sedan torra i en ren kökshandduk. Lägg över i en plastpåse, häll på olja och skaka runt. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i mitten av ugnen tills pommesen är gyllene och krispiga, ca 15-20 minuter. Skaka runt efter halva tiden. Strö över lite flingsalt vid servering.
  4. Under tiden pommesen är i ugnen, skär fisken i ganska stora bitar och salta. Häll mjöl i en djup tallrik, vispa upp ägg i en annan och lägg panko i en tredje. Vänd först fisken i mjöl, sedan i ägget och slutligen i panko.
  5. Värm margarin i en panna och stek fisken på båda sidor tills den är gyllene och så genomstekt du vill ha den.
  6. Blanda ihop yoghurt, majonnäs, rivet skal och pressad saft från halva citronen och honung. Smaka av med lite salt.
  7. Servera fisken med pommes, sallad, citronsås och citronklyftor.

Anteckning

Ättiksspriten gör att pommesen får en god smak och bikarbonaten gör att de blir frasiga när de senare rostas.