ViktVäktarna - Fläskfilégryta med äpple, bönor och krutonger

Fläskfilégryta med äpple, bönor och krutonger

10
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En mustig gryta med fläskfilé, bönor, äpple, lök och örter. Toppad med krutonger som, likt en fransk löksoppa, får blir krispiga i ugnen. Serveras med potatismos.

Ingredienser

Potatis

800 g

Fläskfilé

500 g

Lök

5 liten(t)/små, steklök

Äpple

3 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

2 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Vetemjöl

1 msk

Vatten

5 dl

Kycklingbuljongtärning

1 st

Vita bönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet, små

Rosmarin

2 stjälk(ar)

Salvia

1 msk, hackad

Bröd ljust/vitt, typ lantbröd

2 skiva(or), gärna surdeg

Mjölk 0,5%

1 dl

Instruktioner

  1. Skala och koka potatis.
  2. Skär köttet i kuber, halvera löken, klyfta äpplen och finhacka vitlök.
  3. Värm hälften av oljan i en ugnssäker gryta med lock. Vänd köttet i mjölet och bryn det runt om ca 5 minuter tills det blir gyllenbrunt, men inte helt genomstekt. Ta upp köttet från pannan och lägg åt sidan.
  4. Lägg löken i grytan och stek tills den börjar bli brun, ca 5 minuter. Tillsätt lite vatten om den börjar bränna fast.
  5. Tillsätt vitlök och äpple och stek vidare i 1 minut. Häll på lite av vattnet och blanda runt för att koka ur grytan. Tillsätt sedan resterande vatten tillsammans med buljongtärning, sköljda och avrunna bönor, rosmarin och salvia. Koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda utan lock i 15 minuter.
  6. Sätt ugnen på 190°.
  7. Dra isär brödet och blanda med resterande olja och lite salt. Lägg på grytan och sätt in i ugnen tills brödet blivit gyllenbrunt och grytan bubblar, ca 15-20 minuter.
  8. Mosa potatisen och blanda med mjölk, krydda med salt och peppar.
  9. Servera grytan med potatismoset.