ViktVäktarna - Helstekt kalkon med rökt paprika och apelsin

Helstekt kalkon med rökt paprika och apelsin

9
Points®
Total tid
5 tim 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
4 tim
Portioner
10
Svårighetsgrad
Avancerat
Jul, Thanksgiving, en lyxig söndagsmiddag... En helstekt kalkon passar alltid när det ska vara lite extra festligt!

Ingredienser

Hel kalkon ca 4 kg

1 st, avser rå vikt och ätlig del

Salt

1 msk

Paprikapulver

1 msk, rökt

Olivolja

2 msk

Apelsin

3 st

Endiver

100 g, röd

Instruktioner

  1. Plocka ut inkråmet ut kalkonen och klappa utsidan helt torr med hushållspapper. Lägg i en djup panna eller stor ugnsform.
  2. Blanda ihop salt, paprikapulver, olja och rivet skal från 1 apelsin. Gnid in kalkonen. Halvera apelsinen och lägg inuti kalkonen. Bind ihop benen och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 190°.
  4. Häll lite vatten runt (inte på) kalkonen, ca ½ cm djupt. Täck med folie och sätt in i ugnen tills den är färdig, ca 4 timmar. Ta ut och ös den var 30 minut. Ta bort folien de sista 20-30 minuterna så att kalkonen får fin färg. Låt stå 10 minuter innan den skärs upp.
  5. Servera med endive och resterande apelsiner.