ViktVäktarna - Kalkonköttbullar med rotsellerimos och inlagd gurka

Kalkonköttbullar med rotsellerimos och inlagd gurka

14
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Köttbullar och potatismos i all ära, men denna lite mer vuxna variant med kalkonköttbullar med tydlig smak av senap serverade med ett rotsellerimos och snabb inlagd gurka är en värdig utmanare till den klassiska favoriträtten. Hemmalagad middag när den är som bäst!

Ingredienser

Gurka

1 st

Schalottenlök

1 st

Vitvinsvinäger

2 msk

Socker

2 msk

Senapsfrön

1 tsk

Lök

1 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

1½ msk

Senap (dijon)

2 msk

Ströbröd (skorpmjöl)

¾ dl

Mjölk 0,5%

2 msk

Kalkonfärs 10%

500 g

Persilja

2 msk, hackad

Rotselleri

1 stor(t)/stora

Kycklingfond

1 msk

Vatten

2 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Lingonsylt

4 msk

Instruktioner

  1. Halvera gurkan på längden och skrapa ur kärnorna. Skiva upp. Strimla schalottenlöken tunt och lägg i en skål tillsammans med gurkskivorna. Vispa ihop vinäger, socker och senapsfrön och blanda med grönsakerna. Låt stå i rumstemperatur till servering.
  2. Finhacka gul lök.
  3. Värm ½ msk olja i en panna och fräs löken tills den börjar mjukna. Lägg en fjärdedel av den stekta löken i en bunke och resterande på en tallrik.
  4. Blanda ner senap, ströbröd, mjölk, färs och persilja i bunken med stekt lök. Blanda hastigt ihop till en smet och forma köttbullar.
  5. Skala och tärna rotselleri och koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 10 minuter. Häll av, men spara lite av kokvattnet. Mixa rotsellerin till en slät puré och spä ev. med lite av kokvattnet tills du har en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  6. Värm resterande olja i en panna och stek köttbullarna tills de fått färg runt om, lyft upp från pannan. Lägg tillbaka löken i pannan tillsammans med fond och vatten. Koka upp och låt koka 5 minuter. Sänk värmen och blanda ner köttbullarna och matlagningsbas. Låt sjuda tills såsen tjocknat något och köttbullarna är genomstekta, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera köttbullarna med rotsellerimos, sås och inlagd gurka och lök.