ViktVäktarna - Kroppkakor med lingon och grönkål

Kroppkakor med lingon och grönkål

10
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Den amerikanska husmoderikonen Martha Stewart beskriver ”Swedish kroppcakes” som comfort food som kan ätas på dygnets alla timmar, och kanske är hon något på spåren. Vi har förvisso aldrig testat att äta dessa kroppkakor till frukost, men är ganska säkra på att de är precis lika goda när du än äter dem!

Ingredienser

Lingon

3 dl

Florsocker

1½ msk

Potatis

1 kg

Kalkonbacon

150 g

Lök

1 st, gul/gula

Kryddpeppar

½ tsk

Ägg

1 st

Vetemjöl

2½ dl

Salt

1 tsk

Lök

1 st, röd/röda

Grönkål

200 g

Smör

2 tsk

Hasselnötter

6 msk

Instruktioner

  1. Låt lingonen tina och rör sedan ihop med florsocker.
  2. Koka potatis i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa i en potatispress eller mosa med en potatisstöt ordentligt. Låt svalna helt.
  3. Strimla bacon fint och hacka gul lök. Fräs i en torr non stick-panna tills löken har mjuknat och baconet fått lite färg. Tillsätt kryddpeppar och rör om. Låt svalna.
  4. Blanda ner ägg, mjöl och salt i potatisen och arbeta ihop till en deg, men arbeta den inte för länge. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. Gör en fördjupning och lägg i fyllning. Förslut och forma till en platt boll.
  5. Koka kroppkakorna 10-12 minuter i saltat vatten.
  6. Hacka rödlök och strimla grönkål.
  7. Smält smör i en panna och fräs löken en stund. Tillsätt grönkål och låt steka med tills den börjar bli lite krispig. Blanda ner nötterna och låt steka med hastigt. Strö över lite flingsalt.
  8. Servera kroppkakorna varma med grönkål och rårörda lingon.

Anteckning

För att verkligen lyxa till kroppkakorna kan du steka dem gyllenbruna efter att du kokt dem.