ViktVäktarna - Långkokt aubergine- och svampragù

Långkokt aubergine- och svampragù

8
Points®
Total tid
3 tim 50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Ett riktigt gott och mustigt veganskt långkok med aubergine och ostronskivling, smaksatt med timjan, vitlök, chili och citron. Det tar så klart lite tid (det ligger ju i långkokets natur), men middagar som sköter sig själv i ugnen är bara hur bra som helst!

Ingredienser

Aubergine

3 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

1 msk

Lök

1 medelstor(t)/medelstora

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Stjälkselleri

2 st

Vitlök

6 klyfta(or)

Ostronskivling

400 g

Tomatpuré

3 msk

Misopasta

2 msk

Kapris

3 msk, finhackad

Tomater, hela konserverade

2 förp

Umamibuljongtärning

1 st

Timjan

1 msk, torkad

Socker

2 tsk

Pasta okokt (typ spaghetti)

500 g

Chili flakes

1 tsk

Citron

1 st

Bladpersilja

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Dela aubergine i grova bitar, salta lätt.
  3. Värm 1 msk olja i en stor ugnsfast gryta och stek auberginen mjuk på medelvärme ca 20 minuter. Lyft upp och lägg undan.
  4. Finhacka lök, morot, selleri och vitlök. Dra isär svampen. Lägg ner allt utom svampen och vitlöken i grytan tillsammans med resterande olja och fräs mjuka, ca 10 minuter.
  5. Tillsätt vitlök, tomatpuré, miso, kapris och svamp och låt steka ca 5 minuter. Tillsätt auberginen, konserverade tomater, buljongtärning, timjan och socker. Fyll en av tomatburkarna med vatten och häll på. Koka upp och sätt sedan in grytan i ugnen ca 2 timmar med lock. Ta av locket efter 2 timmar och sätt tillbaka 1 timme. Rör runt några gånger under tiden.
  6. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara ca 2 dl kokvatten.
  7. Ta ut grytan ur ugnen och blanda försiktigt med pasta och kokvattnet. Smaka av med salt och chili flakes.
  8. Fördela i skålar och riv över citronskal, toppa med hackad persilja och servera med citronklyftor.

Anteckning

Vill du inte laga rätten till 8 portioner, koka bara hälften av pastan och lägg ragùn i frysen tills du är sugen igen. Släng då gärna ner den i en lasagne med en béchamelsås med chèvre, det blir supergott!