ViktVäktarna - Mac & cheese med blomkål och morot

Mac & cheese med blomkål och morot

14
Points®
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Tänker du på grönsaker när du tänker på max & cheese? Nej, vi tänkte väl det. Men nu är det dags att tänka om. Detta recept på en löjligt krämig och munvattnande max & cheese är nämligen full av både blomkål och morot – lika smart som gott tycker vi. Givetvis även fylld med allt en klassisk amerikansk mac & cheese ska ha, olika sorters smakrik ost och krispiga brödsmulor.

Ingredienser

Smör

1 tsk

Panko ströbröd

1 dl

Pecorino

2 msk, riven/rivet

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora

Morot

4 medelstor(t)/medelstora

Grönsaksfond

½ msk

Vatten

2 dl

Färskost 11%

½ dl

Ost riven 17%

2 dl

Gruyère

50 g

Senap (dijon)

1½ tsk

Sriracha

¼ tsk

Pasta okokt (makaroner)

250 g

Rapsolja

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smör i en panna och stek pankon tills den är gyllene. Låt svalna och blanda ner riven pecorino.
  3. Dela blomkål och morötter i mindre bitar. Lägg undan 7 dl av blomkålen. Koka resterande blomkål tillsammans med morötterna tills de är helt mjuka.
  4. Lägg ner fond, vatten, färskost, hälften av den rivna osten, gruyère, senap och sriracha i en matberedare. Smaka av med salt och peppar och blanda ner de kokta grönsakerna. Mixa till en slät puré.
  5. Koka pasta halva tiden som står på förpackningen, låt resterande blomkålsbitar koka med sista minuten. Häll av vattnet och blanda ner grönsaks- och ostpurén. Häll över i en ugnsfast form penslad med olja. Toppa med resterande ost och panko- och pecorinoblandningen. Sätt in i ugnen tills den är gyllene, ca 25-30 minuter.