ViktVäktarna - Pumpa- och morotssoppa

Pumpa- och morotssoppa

4
Points®
Total tid
1 tim 25 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Svårt att få i barnen grönsakssoppa? Ös i soppan i en stor pumpa och ställ fram på bordet så blir det nog fart på de små skedarna! Och glöm inte att låta barnen vara med att laga maten, hur stökigt det än blir.

Ingredienser

Pumpa (vintersquash)

1000 g, 1 pumpa

Lök

2 st, gul/gula

Vitlök

4 klyfta(or)

Stjälkselleri

3 st

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

1 msk

Vatten

1½ dl

Grönsaksbuljongtärning

3 st

Pumpakärnor

4 msk

Fraiche 5%

4 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skär bort toppen på pumpan och kärna ur den. Salta och peppra i pumpan och sätt tillbaka locket och slå in den i aluminiumfolie. Sätt in i ugn ca 60 minuter tills den är mjuk.
  3. Tärna lök och vitlök. Skiva upp selleri, purjo och morot.
  4. Hetta upp olja i en gryta och fräs grönsakerna. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka tills allt är mjukt, ca 15 minuter.
  5. Gröp ur fruktköttet ur pumpan och lägg i soppan, låt sjuda en stund till och mixa sedan slät. Smaka av med salt och peppar. Häll över soppan i pumpan och servera toppad med rostade pumpafrön och fraiche.

Anteckning

Skölj av pumpafröna väl och låt torka. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn på 175°, ca 20-30 minuter.