ViktVäktarna - Sesambakad lax med grönsaksgratäng

Sesambakad lax med grönsaksgratäng

8
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Sesambakad lax som serveras med en uppdaterad variant på vår så populära vitkålsgratäng. I denna får även kålrot och palsternacka vara med. Dessutom två sorters ostar – låter inte så dumt va?

Ingredienser

Gurka

1 bit(ar)

Vitlök

1 klyfta(or)

Fraiche 8%

2 dl

Lax

500 g

Olivolja

2 tsk

Sesamfrön

2 tsk, ljusa

Vitkål

500 g

Palsternacka

1 medelstor(t)/medelstora

Kålrot

1 liten(t)/små

Margarin flytande 80%

1 msk

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Vatten

1½ dl

Oregano

1 msk, hackad

Salladsost (feta) 10%

100 g

Ost riven 17%

1 dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Riv gurkan grovt och krama ur så mycket vätska som möjligt. Blanda med fraiche och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt till servering.
  3. Lägg lax i en ugnsfast form. Pensla med lite olja och strö över sesamfrön. Ställ åt sidan.
  4. Strimla kål och riv palsternacka och kålrot grovt.
  5. Värm margarin i en panna och stek grönsakerna tills de fått lite färg.
  6. Lös upp buljongtärningen i vatten och häll på grönsakerna. Krydda med salt, peppar och oregano.
  7. Smula ner salladsost i grönsaksblandningen och blanda runt. Lägg över i en ugnsfast form och strö över riven ost. Sätt in i ugnen tillsammans med laxen tills laxen är lagom genomstekt och gratängen fått fin färg.