Foto av Sötpotatissoppa med picklad chili från WW ViktVäktarna

Sötpotatissoppa med picklad chili

12
8
5
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En ganska klassisk soppa, med mindre klassiska toppings (för du har väl inte missat att det är toppings som är den nya grädden på moset?). Stjärnan bland toppingen är utan tvekan den picklade chilin som blir stark, syrlig och söt på samma gång – genialiskt!

Ingredienser

Picklad chili

2 st, röda, 2 msk risvinäger 1 ½ msk socker 1 msk vatten

Sötpotatis okokt

500 g

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Ingefära

2 msk

Rapsolja

2 tsk

Tomatpuré

2 msk

Kokosmjölk, lätt

2½ dl

Vatten

6 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Röda torra linser

2 dl

Lime

1 st

Sojayoghurt, grekisk naturell 10%

1 dl

Koriander

1 kruka(or)

Sesamfrön

4 tsk

Instruktioner

  1. Vispa ihop risvinäger, socker och vatten tills sockret lösts upp. Strimla chili och blanda ner, låt stå minst 30 minuter, men gärna några timmar.
  2. Skala och tärna sötpotatis. Hacka lök och vitlök och riv ingefära fint.
  3. Värm olja i en gryta och stek lök en stund. Blanda ner vitlök, ingefära och tomatpuré och låt steka med en stund.
  4. Blanda ner kokosmjölk, vatten, buljongtärning, linser och pressad lime. Koka upp och låt sedan sjuda med locket på glänt tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 15 minuter.
  5. Mixa soppan slät med stavmixer och toppa med en klick sojayoghurt, koriander, sesamfrön och picklad chili.

Anteckning

Ingefäran och den picklade chilin ger soppan lite sting, men vill du ha mer hetta funkar det fint att tillsätta färsk hackad chili, chili flakes, sambal oelek eller liknande chilisås.