5 goda skäl att älska bananer

Bananer har många hälsofördelar, de mättar bra och är dessutom lätta att ta med som mellanmål.
Publicerad 28 mars 2018

1. Bananer är fulla av näring!

Bananer är en bra källa till fibrer, kalium och vitamin B6. Fibrerna mättar och dämpar sötsug, och minskar därmed risken för småätande. Kalium behövs i kroppen bland annat för att reglera blodtrycket men också för nerv- och muskelfunktioner. B6 är nödvändigt för proteinomsättningen i kroppen.


2. Bananer innehåller naturligt socker

En del menar att bananer är som godis eftersom de är söta. Men det som godis saknar helt, har bananer i överflöd - fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och eftersom sötman är oprocessad och enbart naturlig så kan vi med gott samvete njuta av bananer i måttliga mängder! Varför inte grädda bananpannkakor till frukost eller mellanmål?


3. Bananer är perfekta till bakning och i desserter!

Bananer ger både saftighet och sötma i bakverk. Passa på om du har på gränsen till övermogna bananer, de är sötast och lämpar sig därför bäst till bakning. Prova gärna att baka muffins med mosad banan, helt utan vanligt socker. Bananbröd är en annan favorit som det finns oändligt antal recept på.


4. Bananer är toppen i matlagningen!

Behöver vi ens nämna klassiker från 70-talet som Flygande Jacob eller fläskkotlett i currysås med banan? Självklart kan dessa göras på Points-vänligt vis. Använd gärna gröna bananer som inte hunnit utveckla så mycket sötma. De passar bättre i matlagning.


5. Banan är bästis med mellis!

Smoothie med banan är ingen nyhet. Men värd att nämnas eftersom den kan varieras i det oändliga! Vill du åt det fruktiga hållet så blanda ner bär eller mango. För en matigare variant kan du ta lite rucola, grönkål eller bladspenat och mixa med din banan. Naturell lättyoghurt som bas kostar ju heller inga Points, så i med det också - i båda fallen!