7 sköna tips för en smartare midsommar!

Midsommarafton är en dag som förknippas med mycket mat och alkohol. Här kommer sju tips för ett lite mer hälsosamt midsommarfirande.
Publicerad 2 juni 2017 | Uppdaterad 12 juni 2023

1. Taktiken - Tänk till innan och bestäm vad du vill prioritera. På en buffé där man vill äta lite av allt är det lätt att överäta. Håll ett öga på tallriken så att det i slutändan blir en normalstor portion.

2. Sillen - Välj de klara sorterna i första hand. Krämiga inläggningar innehåller ofta mer energi.

3. Drycken - Varannan vatten är bra av flera anledningar. Alkohol innehåller mycket energi samtidigt som den ökar aptiten och hämmar fettförbränningen. Välj alkoholfri öl till sillen, minst lika gott då det idag finns många goda alkoholfria öl på marknaden.

4. Fikat - Visst kan du njuta av jordgubbar och glass till kaffet efter dansen! Fyll en skål med jordgubbar och toppa med lite glass, istället för tvärtom. Vill du bjuda på jordgubbstårta testa vår populära jordgubbstårta med marängtäcke, se recept nedan.

5. Snacksen - Vet du med dig att chipsskålen är din akilleshäl så ansträng dig för att hålla den på avstånd. Uppehåll dig med dans och kubbspel och när du väl närmar dig snacksbordet är popcorn ett hälsosammare alternativ.

6. Grillen - Fisk, kyckling, grönsaker, magra korvar. Ja, alternativen är många och själva tillagningen på grillen är fettsnål om du undviker att dränka allt i oljiga marinader.

7. Tillbehören - Satsa på det gröna! Gör stora sallader, som sparrissalladen nedan, och lägg grönsaker på grillen. Halvera tomater som får bli varma. De blir saftiga och ersätter nästan såsen! Eller gör en krämig hummus istället för fet sås eller kryddsmör till köttet.