Svalkande drycker

När det är varmt behöver du fylla på vätskedepåerna oftare för att hålla kroppen återfuktad och i balans. I stället för vanligt vatten kan du göra goda, läskande och fräscha drycker som innehåller extra nyttigheter.

Svalkande drycker

Lemonad 
En frisk och fräsch dryck att släcka törsten med varma sommardagar är lemonad. Gjord på citroner är den full av vitamin C. Skala citronerna och pressa ur så mycket saft som möjligt, ha även med fruktköttet. Koka upp vatten och honung och blanda detta med citronsaften innan du silar den. Låt gärna lemonaden stå och dra i kylen ett par timmar innan du serverar den. Dekorera med citronmeliss och citronskivor och häll upp i en vacker kanna. Ska du till stranden eller på picknick är ett tips att frysa in lemonaden och låta den tina under dagen så har du alltid kall dricka till hands. Du kan byta ut citronerna mot lime eller apelsin och även skippa honungen om du vill variera smaken. 

Midsommardrink
En nyttig och fräsch midsommardryck är ett gott, alkoholfritt alternativ att släcka törsten med mellan små grodorna och midsommarbuffén. Vill du tillsätta alkohol blir det också en god drink, men nyttigast är förstås utan. Frys in tranbärsjuice i tärningar, det tillför smak till drinken när isen smälter i stället för att spä ut den. Blanda sedan tranbärsjuice med mineralvatten och mynta och lägg till skivade jordgubbar. 

Fläderblomssaft
Fläderblomssaft är enkel att göra men tar lite tid. Du behöver fläderblommor, citroner och vatten. Du sköljer blommorna och skivar citronen innan du häller kokande vatten över, sedan ska det få stå och dra i två dygn för att suga åt sig av de goda smakerna. När det dragit till sig ordentligt kan du hälla upp i flaskor. Frys även in några iskuber med flädersaft så ger det kyla och smak på drycken under varma dagar. 

Passionsfrukts- och melonjuice
En exotisk törstsläckare är juice gjord på passionsfrukt och melon. Vattenmelon är en bra törstsläckare och snack i ett, men det kan vara knepigt att få bort kärnorna så den rekommenderas inte i juicen. Använd istället honungsmelon eller liknande för att blanda ihop juicen. Du gröper ur melonen och passionsfrukten och mixar det tillsammans. Lägg till lite mynta för en extra syrlig smak. 

Iste
Kallt te kan vara riktigt gott när det är varmt ute. Du kokar helt enkelt upp ditt favorit-te och sötar med honung om du vill. Låt stå i kylen tills det blivit riktigt kallt och servera med citronskivor. 

Gurka, mynta och lime
Ett fräscht och enkelt alternativ till vanligt bordsvatten är att skiva gurka, riva några myntablad och pressa en lime i en kanna med vatten. Lämna bladen och gurkan i vattnet så blir det en fin dekoration på bordet förutom att det är gott och svalkande. 

Mangolassi 
Mangolassi är en indisk yoghurtdrink som är god som alternativ till smoothie eller som efterrätt. Du behöver mango, mango chutney, ingefära och naturell yoghurt för denna smakrika dryck. Toppa med ugnsrostade cashewnötter. Lägg naturella nötter på en plåt och rosta i ugnen tills de fått lite färg. Vill du ha extra smak på nötterna kan du glasera dem med mango chutney.