Låt julens rester bli mellandagarnas fester

Läckra recept gjorda på det du har kvar i kylskåpet efter julen. Bra för både miljön och plånboken!
Publicerad 17 december 2021 | Uppdaterad 15 december 2022

När mellandagarna infinner sig är vi oftast inte alls sugna på att duka fram julmaten igen, utan mycket av den hamnar lätt i soporna. Att ge nytt liv till julens rester och på så sätt minska matsvinnet är bra både för både miljön och plånboken. Så är du en av dem som står med kylen full av julmat när de sista släktingarna gått hem så har vi samlat ihop gäng läckra recept gjorda på julens rester till dig.

Här kommer ytterligare några tips på vad du gör med den överblivna skinkan, grönkålen och prinskorvarna:

Pajer

Pajer sväljer det mesta. Släng i den överblivna grönkålen, lite blandade ostar och strimlad skinka i ett pajskal tillsammans med äggstanning så har du en jättegod resträtt.

Tacos

Är något gott, är det förmodligen ännu godare serverat i ett bröd! Leta upp några tortillas i frysen eller släng ihop dessa sötpotatistortillas. Fyll dem med de rester du har kvar från julbordet. Kanske har du revbensspjäll du kan plocka köttet från, eller några bitar varmrökt lax eller kokt potatis och några överblivna sillbitar?

Pytt i panna

Precis som namnet antyder kan en pytt i panna innehålla precis vad som helst. Prinskorvar, köttbullar och kanske lite kalkonkött? Potatis och en bakad kålrot? Lax? Ja, släng i det du har helt enkelt!

Sillen

Den äter du på macka med kall kokt potatis, så klart! Eller så kan du göra en klassisk gubbröra och byta ut ansjovisen mot sill och ha i en bakad potatis eller på en macka.

Alla nötterna då?

Ja, vad gör du med den stora nötskålen som står kvar efter att alla gäster har gått hem? Skala och förvara i lufttäta förpackningar. Går det inte åt så mycket nötter hos dig, förvara dem i frysen. Och är det valnötter du har kvar, ta en del av dem och gör dessa smarriga gratinerade bön- och valnötstortillas.