Hur du organiserar ditt kök så att det hjälper dig att nå framgång

Publicerad 6 september 2023

Ett hett inredningstips: Du kan “möblera” om så att din miljö uppmuntrar och inspirerar till hälsosamma val. Här får du lite tips.


Låt oss gräva lite djupare…

Har du någonsin gått förbi köket och sett till exempel kakor eller godis på bänken och av bara farten stoppat något i munnen? Det är helt normalt, när vi ser något vill vi äta det, svårare än så är det inte. Och det är inte bara det visuella som triggar oss, forskning visar att vår miljö kan ha stor påverkan på vad vi äter och gör.

Som tur är kan du utnyttja detta genom att göra hälsosamma val synliga, tillgängliga och enkla att nå, samtidigt som du skapar ett kök där det blir svårare att göra “fel”. Och kom ihåg att mat bara är en del av din miljö. Att ha kokböcker, block och penna lättillgängliga kan uppmuntra dig till att planera och skriva inköpslista för kommande vecka. Precis som en flaska eller kanna med vatten kan påminna dig om att du ska dricka.

Börja med att tänka på vad du vill göra eller äta mer eller mindre av, organisera sedan ditt kök så att det stöttar dessa val. Det kommer att hålla dig på rätt spår så att du når dina mål.

3 snabba fakta

1. Ju lättare ett val är, desto mer sannolikt är det att vi gör det.

2. Avståndet mellan oss och maten påverkar vad och hur mycket vi äter.

3. Synlighet (vad vi ser) påverkar till minst 80% av våra tankar och uppfattningar hur vi lär oss och vad vi gör.