Stanna upp och ät medvetet

Veckans strategi
Publicerad 13 december 2023

Kommer du ibland på dig själv med att äta för snabbt? Kanske kommer du inte ens ihåg vad du åt eller hur maten smakade? Testa våra tips som hjälper dig att stanna upp och äta medvetet. Vi hoppas du hittar en strategi som funkar för dig!

Låt oss gräva lite djupare…

Alla har vi väl hört att det är bra att äta långsamt. Men när vi distraheras av olika saker som ett samtal, eller gör två saker på en gång och låter tankarna flyga iväg är det lätt hänt att tallriken helt plötsligt är tom.

Därför kan det vara bra att ha en strategi som hjälper dig att stänga av autopiloten och sakta ner tempot. Att äta långsamt och med eftertanke hjälper oss att njuta mer av maten, och gör det enklare för oss att känna av när kroppen signalerar att vi är mätta.

Dessutom blir det lättare att komma ihåg vad du åt så att du kan regga måltiden efteråt. Forskning visar att de som äter långsammare också är bättre på att hålla sig på rätt väg när de vill gå ner i vikt. Precis som mycket annat på vikt- och hälsoresan så räcker det inte alltid att ha vetskap om vad du behöver göra. Vi behöver även lära oss hur vi ska göra det. Så när du testat något som verkligen funkar är det bra att finna ut hur du kan göra det till en vana. När du lärt dig att äta långsamt och med eftertanke kommer du även att se resultat som tar dig närmare ditt mål.

3 snabba fakta

1. Att vara närvarande i måltiden hjälper oss att lägga märke till vad och hur mycket vi äter.

2. Att äta långsamt ger kroppen tid att signalera till hjärnan att den är mätt.

3. Att äta medvetet hjälper dig att njuta mer av maten.