Motverka vårtröttheten

Som vi har väntat på att det ska bli ljusare tider, äntligen blir dagarna längre och luften varmare. Men att det blir ljusare och varmare betyder inte att du automatiskt blir gladare och piggare.
Publicerad 20 februari 2019

Nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning känner av att årstiderna växlar med ökad trötthet, nedstämdhet och viktökning. Vissa blir även deprimerade, så kallad SAD (Seasonal Affection Disorder) när det blir förändringar i vädret. Ju längre norrut man kommer i världen, ju vanligare är dessa typer av trötthet och nedstämdhet. Vid ekvatorn existerar knappt detta fenomen. 

Framförallt mars är en jobbig månad för många. Kroppen kommer helt enkelt i obalans när det blir ljusare ute, och hinner inte med att ställa om sig riktigt. Från februari till maj månad blir dagarna snabbt ljusare och längre varje dag och kroppen, den fysiologiska klockan och dygnsrytmen inom oss, hänger inte med. Din kropp jobbar med att försöka ställa om sig och anpassa sig till ljuset, och det gör den trött. Du kan likna vårtrötthet med jet lag, när kroppen inte är i fas med dygnet. Du blir tröttare, nedstämd och kan få ett ökat sug efter socker och kolhydrater för att du snabbt vill få upp de låga energinivåerna. 

Ljus och motion
Den allra bästa medicinen mot vårtrötthet är att vistas ute så mycket som möjligt under dygnets ljusa timmar. Gärna på morgonen när solen går upp, då får du som allra mest solljus. 

Det är också viktigt att röra på dig och motionera, det hjälper kroppen att producera endorfin som gör dig glad och så att du sover bättre. När kroppen fått jobba under dagen så blir det mer naturligt att vila under nattetid. Att sova ordentligt är en av de viktigaste faktorerna för att komma tillrätta med vårtröttheten och låta kroppen återhämta sig och komma in i rytmen. Rutiner för att undvika stress, och för träning och mat, är bra att vara lite extra noga med.

Vitaminer och örter 
Du kan hjälpa dig själv på traven med ljusterapi och uppiggande örter som Johannesört eller Ginseng och försöka få i dig mycket D-vitamin och B-vitamin, genom maten eller genom tillskott. D-vitamin får vi främst genom solens strålar, och vitaminet lagras i kroppen under sommarhalvåret då vi inte får så mycket sol under vintern. D-vitamin finns i fet fisk, magra mjölkprodukter och margarin. Äter du inte så mycket sådant kan det vara svårt att få dig vitaminet, så där kan det vara bra att hjälpa kroppen på traven och äta tillskott när solen lyser med sin frånvaro. 

Ljusterapi är då man utsätts för kraftigt ljus i exempelvis en ljusbox eller i ett ljust rum, som är ungefär 10 gånger starkare än belysning i vanliga rum. Det kan ge positiv effekt och hjälpa omställningen i kroppen. 

Lider du av vårtrötthet är det viktigt att du är snäll mot dig själv, och ha förståelse för att din kropp är trött för att den inte hunnit med att ställa om sig riktigt. Att ta hand om dig själv med god sömn, god mat, rutiner och utevistelse är lika viktigt som att ge dig själv en klapp på axeln för att du ställer om din inre klocka.