Sunda vanor genom hela livet

Kroppen förändras med åren och med det förändras också behoven av mat och näring, träning och vila. Vi behöver i stort sett samma saker genom livets olika faser, men i olika mängd.
Publicerad 9 november 2015

Att äta bra och näringsrik mat är viktigt oavsett var man befinner sig i livet, men det finns vissa saker man behöver tänka lite extra på under vissa perioder.

Kvinnor i 20-årsåldern är idag den grupp i Sverige som har de allra sämsta matvanorna. Många äter väldigt mycket godis, glass och snacks, och dricker stora mängder läsk – alltså livsmedel som bidrar med mycket kalorier och lite näring. Vi behöver minst tre bra måltider per dag: frukost, lunch och middag, med protein, kolhydrater, fett och grönsaker. Mjölk är ett viktigt livsmedel som bidrar med protein och många viktiga näringsämnen – ett betydligt bättre val än juice och läsk.

I åldern mellan 20 och 30 är den period i livet då många bildar familj. Dina matvanor lägger grunden för fostrets tillgång på näring, och bidrar starkt till dina barns vanor, så gör medvetna val och bygg upp en stabil bas av goda matvanor. Behåll viktkontrollen även under graviditet och amning.

I 40-årsåldern är det många som upplever att midjan försvinner. Vi stressar, slarvar med sömnen och prioriterar barnens – och kanske föräldrarnas – behov framför de egna.
Rör på dig varje dag – 20 minuters promenad hinner du oavsett livssituation och arbetsbelastning; det ökar förbränningen och ger en stunds mentalt andrum.
För att få i dig den näring du behöver och samtidigt hålla kaloriintaget nere – välj kalorisnål mat som mättar. Protein i form av kyckling, kalkon, fisk och kött gör dig mätt längre och bidrar med järn och andra viktiga näringsämnen. Lägg till fullkorn från helt vete eller råg, dinkel eller quinoa – och massor av grönsaker. Skippa kaloririka drycker, socker och vitt mjöl.

I 50-60-årsåldern kan klimakteriet rubba balansen både i hormoner, humör och vikt. Även hos män sjunker mängden könshormoner, men oftast något senare i livet. Soja innehåller naturliga östrogenliknande ämnen (fytoöstrogener) som kan minska besvären. Ät gärna mer av sojabönor, tofu och annan sojabaserad mat, samt bönor, linser, kikärter och rågbröd som också kan påverka hormonbalansen positivt.

Fullkornsprodukter, fisk, raps- och olivolja, nötter, grönsaker och bär – det är några av de livsmedel som visats kunna förebygga hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, särskilt om de kombineras. Det är viktigt att fortsätta äta lagom mycket energi i förhållande till hur mycket man rör på sig, och att behålla eller öka förbränning, muskelmassa, styrka och balans.

Var noga med att få i dig D-vitamin och kalcium för skelettets skull. Välj lätt- eller mellanmjölk och margarin som är berikade med D-vitamin, ät mer av fet fisk och var utomhus mycket. Många behöver extra tillskott av vitamin D, framför allt under vintern. Rör på dig varje dag. Styrketräning har visats vara det bästa för att stärka skelettet.

Ät gärna färgstarka bär som hallon, björnbär och blåbär. Torkade aprikoser är nyttigt godis som även håller magen i form. Alla dessa innehåller antioxidanter, fibrer och vitaminer som skyddar kroppen och stärker ditt försvar.

Oavsett ålder gäller: Ät dig lagom mätt på helt vanlig bra mat, så får du i dig lagom mycket energi, och de näringsämnen du behöver. Rör på dig varje dag så att du håller igång muskler och leder, energibehovet och hjärnans arbete. En bra blodcirkulation är positivt för hela kroppen.