Varaktiga förändringar

Vid den här tiden på året är det många som tar sig an sina nyårslöften med stor entusiasm. Vi har högtidligt lovat oss själva att äta bättre, börja springa, gå till gymmet eller få in mer vardagsmotion.
Publicerad 9 november 2015 | Uppdaterad 20 december 2022

Ofta går vi in i det här med stor iver och motivation. Allt känns möjligt. Men efter ett par veckor lägger sig nyhetens behag och det känns allt svårare att hålla liv i de nya vanorna. Andra saker kommer emellan, kalendern är fullbokad, motivationen tryter och soffan lockar helt enkelt mer än gymmet. Vad gör man då? Hur skapar man varaktiga förändringar som blir en självklar del av vardagen?

Varför vi ger upp
Att skapa nya vanor som kräver engagemang i form av tid och fysisk ansträngning är ingen lätt sak. Vi är benägna att alltid följa minsta motståndets lag. Att göra som vanligt är enkelt, men att skapa nya vanor kräver både självdisciplin och uthållighet. Att man misslyckas beror många gånger på för högt ställda ambitioner från början. De flesta vill se snabba resultat och i stundens hetta är det lätt att sätta mål som efter ett tag känns ouppnåeliga. Då avtar motivationen och det känns inte lönt att försöka längre. För att förändringar ska utvecklas till vanor bör man långsamt inkorporera dem i vardagen med små steg och delmål längs vägen.

Träna självdisciplin
Självdisciplin är inte något man har eller inte har, det är något som måste tränas kontinuerligt, precis som konditionen. Självdisciplinen ökar när man faktiskt genomför sådant man lovat sig själv, trots att det tar emot. Sitt inte och invänta rätta känslan, stålsätt dig och gör det du sagt att du ska göra.

Planera – men inte för mycket
Planera in träningen i kalendern som vilket möte som helst. Fastna dock inte på planeringsstadiet. Står det träning i kalendern så snöra på dig skorna utan att tänka för mycket på det. Ältar du det för länge blir det till slut ett oöverstigligt projekt. Planera inte heller att du ska ta upp träningen nästa månad, eller ens nästa måndag. Börja med något nu direkt, även om det bara innebär en halvtimmes lunchpromenad.

Små steg och små segrar
Allt jobbigt du måste göra kan brytas ned i små steg för att underlätta processen. Vill du börja träna är ett första steg att åka till gymmet och titta. Eller ta på dig löparskorna och gå ut. Det är inte särskilt krävande. Nästa steg är att springa ett par minuter eller göra en övning på gymmet. Det är inte heller särskilt jobbigt. Sedan är du igång och har med mycket små och enkla steg kommit över det största motståndet. Samma metod kan tillämpas i större sammanhang. Se vägen till ditt mål som en trappa istället för en lång uppförsbacke. Varje trappsteg är en seger och ett avklarat mål. Stirra dig inte blind på slutmålet utan uppskatta resan och fira framgångarna längs vägen. Njut av hälsosam mat och träning och uppskatta hur hälsan ständigt förbättras.

Hantera motgångar
Skillnaden mellan personer som ger upp och personer som försöker igen är hur de hanterar sina motgångar. Misslyckanden går inte att undvika. De är en naturlig del av ett förändringsarbete och ingen anledning att ge upp, tvärt om. Acceptera att du kommer snubbla längs vägen och res dig upp och ta nya tag. Tappa inte självförtroendet för att du hamnade i soffan istället för i löpspåret en kväll. Passa på att njuta och satsa på nytt imorgon. Det kan även vara bra att alltid ha en plan B i bakfickan. Om du inte hinner eller orkar gå till gymmet som planerat så ta i alla fall en rask promenad eller gör ett par övningar hemma.