Hetaste grilltrenderna

Vad lägger du på grillen i år? Här får du tips och recept från de senaste trenderna!
Publicerad 16 april 2020 | Uppdaterad 25 april 2023

Precis som med övrig matlagning handlar även grillning för tillfället mycket om identitetsskapande. Vad vi lägger på grillen sänder en signal om vilka vi är! Det är ett polariserat läge där vi ser en stark vegotrend i ena ringhörnan och exklusiva stora köttbitar i den andra. Men kanske kan vi, i alla fall, enas om att grillade desserter är något av det godaste som finns? 

Grilla grönt

Du är vad du grillar, eller handlar det snarare om att du är vad du inte grillar? Den klassiska grillade köttbiten byts ut mot olika vegetariska alternativ hos allt fler. Vegetariskt, och framförallt trenden att grilla grönsaker fortsätter att öka och är den, utan tvekan, största trenden vi kan se inför 2023. Långgrillad hel blomkål, sötpotatis, rotselleri, kål och olika sorters lökar är bara några exempel på grönt som passar utmärkt på grillen.

Exklusivt kött

Samtidigt som vegotrenden fortsätter att vinna mark, gör även de exklusiva köttbitarna det. När vi väl äter kött, ska det minsann vara fint kött! Inga tyska fläskfiléer här inte, det ska helst vara kött från ett djur som kommer med en hel bakgrundshistoria för att vi ska vilja lägga det på tallriken. Och för de flesta är det bara svenskt kött som gäller.

Eldiga efterrätter

Att tillaga efterrätten på grillen är också något vi kommer se mer av detta år. Grillad frukt är ju inte precis något nytt, men fortfarande precis lika gott. Och var inte rädd för att testa nya frukter du inte tidigare grillat. Har du någon gång ätit grillad sockerkaka? Det blir helt ljuvligt – krispig på utsidan och alldeles varm och mjuk på insidan. Att grilla efterrätt är dessutom ett bra sätt att ta tillvara på eftervärmen på grillen.

Rökig grill

Rökt mat är ju inget nytt och nyrökt fisk hör, för många, sommaren till. Men detta år spås hemmarökandet ta fart på riktigt. Och tror du att detta bara är något för proffs med rätt utrustning får du tänka om! En vanlig klotgrill funkar fint.

Spännande svampar

Svamp väntas vara en av de trendigaste råvarorna 2023, mycket pga. det ökade intresset för grönare ätande. Detta gäller givetvis även på grillen. Grillad svamp blir fantastiskt saftigt och gott och då vi kommer se allt fler roliga och spännande svampar i affärerna framöver, är det läge att testa nytt!

Perfekt pizza

Att lägga pizzan på grillen är en trend som kom för några år sedan, men som inte direkt verkar avta. Och med tanke på hur gott det blir är det ju inte så konstigt! Hur varmt man bakar pizzan är nämligen en av faktorerna som skiljer en hemmapizza från en riktig vedugnsbakad pizza, så har du inte en vedugn hemma är en riktigt het grill ditt bästa alternativ till en perfekt pizza.

Öppen eld

Att grilla över en riktig öppen eld är en annan trend vi tror och hoppas kommer slå igenom stort 2023. Att kombinera utomhusvistelse i skog och mark med mat grillad på en riktig brasa fyller oss med välmående på alla plan. Det mesta går att grilla ute, men vill du göra det enkelt för dig väljer du klassikern grillad korv - det är ju bara hur gott som helst!

Afrikanskt

Grillning kommer från början från Afrika så det är nästan konstigt att vi tidigare inte hämtat inspiration därifrån. Men äntligen börjar nu afrikansk matlagning leta sig hit och framförallt goda grillrätter som vi kommer se mycket mer av framöver. Vad sägs t ex om dessa smarriga kycklingspett med suya, en nigeriansk kryddblandning med pulveriserade jordnötter och smulade buljongtärningar.