Kost och inflammation – vad finns det för samband?

Under senare år har det skrivits mycket om kost och inflammation. Viss mat påstås skapa inflammation, andra livsmedel anses vara antiinflammatoriska. Men hur ser sambanden egentligen ut, och finns det någon vetenskap bakom påståendena?
Publicerad 3 februari 2020

Inflammation låter som något vi bör undvika till varje pris, men faktum är att inflammationsprocesserna är helt nödvändiga för vårt immunförsvar och vår överlevnad. Akut inflammation är en viktig del av immunsystemet, till exempel när ett sår ska läka eller om du blir smittad av en infektion. 

När man pratar om antiinflammatorisk kost är det matvanornas effekter på en mer långvarig – men mindre kraftfull – inflammationsprocess man menar. Det kallas ofta ”låggradig inflammation”. Den typen av inflammation har visats hänga ihop med till exempel hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa former av cancer. Detta är sjukdomar som har mycket med livsstilen och matvanorna att göra, men hittills finns ingen forskning som har visat att specifika livsmedel orsakar inflammation, eller att viss mat dämpar eller förhindrar inflammation.

 

Att väga lagom och inte röka

I fettväven produceras olika hormoner och ämnen som är viktiga för immunsystemet. Om man har en större mängd kroppsfett bildas mer av de ämnen som är kopplade till inflammation, bland annat cytokiner. 

Det viktigaste för att undvika låggradig inflammation är att vara normalviktig och att inte röka. Hälsosamma vanor med regelbunden fysisk aktivitet, mycket grönsaker, fibrer och fullkorn är positivt – de bidrar till viktminskning (mindre kroppsfett) och då minskar ofta även inflammationsmarkörer i blodet. Fibrerna är dessutom viktiga som energi och näring till bakterierna i tarmen – även tarmbakterierna verkar kunna ha en antiinflammatorisk roll. 

Matvanorna spelar alltså roll för inflammationsprocesser i kroppen – men det finns inga bevis för att särskilda livsmedel såsom till exempel gluten, tillsatser eller färdigmat skapar inflammation, eller att gurkmeja är antiinflammatoriskt. De allmänna råden kring hälsosamma matvanor gäller. Det handlar om att äta mycket grönsaker, frukt och bär, bönor och linser, rotfrukter, fullkorn, fisk och skaldjur, och mer hälsosamt fett, kyckling och ägg, nötter och frön. För många innebär det att äta mindre av rött kött, mättat fett, socker, salt och alkohol. Och framför allt: att äta lagom mycket.


Grönsaker, frukt och bär innehåller fibrer, vitaminer och antioxidanter och ger mycket mättnad för lite kalorier och är en viktig del av dina matvanor när du vill gå ner i vikt.