Mat med oförtjänt dåligt rykte

Larmen om vad vi inte bör äta duggar tätt och det kommer ständigt motstridiga råd från alla möjliga håll. Vissa gånger har de här larmen en poäng men en del livsmedel har fått ett oförtjänt dåligt rykte på grund av missuppfattningar och förlegade tolkning
Publicerad 2 maj 2017

Frysta grönsaker och bär 

– Frysta grönsaker, bär och frukter är minst lika nyttiga som sina färska tvillingar. Många gånger är de till och med nyttigare eftersom nedfrysningen ofta sker direkt. Färska produkter kan ibland ligga i flera veckor innan de till slut hamnar på tallriken. Det har visat sig att bland annat ärtor, morötter, blåbär, hallon och gröna bönor har betydligt högre näringsvärde i fryst form. 

Potatis 

– Potatis har fått ett oförtjänt dåligt rykte i takt med att lågkolhydratdieter blivit allt mer populära. Potatis innehåller förvisso mycket kolhydrater men det mättar bra, innehåller förhållandevis få kalorier och mycket vitaminer och mineraler. 

Pasta 

– Precis som potatis har pasta fått sig en känga av lågkolhydratdieterna. Även här stämmer det att pasta innehåller mycket kolhydrater men de är av den långsamma varianten, vilket ger ett stabilt blodsocker och mättar bra. Problemet är att de flesta ofta äter för mycket. 50-70 gram okokt pasta är en lagom portion. 

Nötter

– De innehåller en hel del fett men även mycket protein, vitaminer, mineraler, fibrer och växtsteroler. Växtsteroler är ett ämne som blockerar upptaget av kolesterol i tarmen. Det är dock viktigt att undvika mögliga nötter. Släng alla som är skrumpna och missfärgade. 

Ägg

– Under många år har det tvistats om äggets vara eller icke vara. Ägg innehåller en del kolesterol men idag vet vi att kroppen minskar sin egen produktion när man äter kolesterolrika livsmedel. Dessutom mättar det bra och innehåller nästan alla näringsämnen vi behöver. Få livsmedel har ett så komplett näringsinnehåll. 

Avokado

– Avokado innehåller förvisso en del kalorier, men huvuddelen av dem kommer från nyttigt enkelomättat fett. Avokado ligger faktiskt på femte plats på livsmedelsverkets lista över våra nyttigaste grönsaker och frukter. Ett tips är att byta ut smöret på morgonmackan mot mosad avokado. 

Kaffe

– Hälsoeffekterna av kaffe är minst sagt omstridda. Stora befolkningsstudier visar att kaffekonsumtion minskar risken för Parkinsons sjukdom, alzheimer och typ 2 diabetes. De visar samtidigt att det inte är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom. Kaffe innehåller många nyttiga antioxidanter och ökar nivåerna av dopamin. Det man kan anmärka på är att det innehåller höga halter akrylamid, vilket kan leda till genskador och neurologiska skador. När det gäller samband med olika cancerformer går forskningen isär. 

Jordnötssmör

– Det är viktigt att konstatera att det är skillnad på jordnötssmör och jordnötssmör. Många varianter innehåller både tillsatt socker och härdat vegetabiliskt fett. Ett bra jordnötssmör innehåller endast jordnötter och eventuellt salt. Ett sådant jordnötssmör har en bra fettsammansättning, mycket protein, vitaminer, mineraler och fiber. 1 matsked innehåller runt 100 kcal, vilket motsvarar ungefär 2-3 ostskivor. Jordnötter höjer dessutom nivåerna av PYY, ett hormon som hämmar aptiten. Viktigt är att undvika allt jordnötssmör som innehåller palmolja. 

Popcorn

– Skalen i popcorn innehåller en hel del fiber och antioxidanter, vilket gör det till ett betydligt hälsosammare alternativ än chips och godis. Poppa popcornen själv i en kastrull med så lite fett och salt som möjligt.