Planera för fest

Det finns ingen anledning att skippa festliga tillställningar – här tipsar vi om hur du kan ha kul och samtidigt fortsätta hålla siktet inställt på ditt viktminskningsmål.
Publicerad 5 juni 2019

Varje säsong har sina matutmaningar och det gäller att identifiera just dina. Om du känner dig orolig inför några speciella händelser i sommar finns det en lösning – gör en plan i förväg.

 

Ha kul utan att känna oro

Genom att i förväg bestämma hur du vill ta dig an olika tillställningar gör att du kan fokusera på det roliga när det väl är dags och slippa känna oro för att halka av banan på väg mot ditt viktminskningsmål. Börja med att visualisera en kommande händelse, t ex en picknick eller grillfest som du ska på. Vad ser du mest framemot? Vilka kommer dina största matutmaningar att vara? Välj sedan en (eller flera) av strategierna nedan som hjälp att hantera det. Bestäm dig för vad du behöver göra för att använda denna strategi.

  • Lägg upp NollPointsmat först. När det är dags att äta på festen, börja med NollPointsmaten så att du äter av den för att stilla hungern innan du börjar äta av mat som har ett SmartPointsvärde.
  • Ta med en maträtt med lågt SmartPointsvärde. Det är inte enbart en fin gest att erbjuda sig att hjälpa till med maten, det hjälper dig även att göra bra val.
  • Guesstimera så gott du kan. Det kan vara svårt eller till och med omöjligt att veta det exakta SmartPointsvärdet på alla rätter. Genom att på bästa sätt uppskatta värdet hjälper dig att bli medveten om vad och hur mycket du ätit. Ett bra tips är att ta ett foto på din tallrik så att du kan fylla i appen i efterhand.
  • Gör vissa val i förväg. Bestäm dig för vilken mat och dryck du vill prioritera. Vill du t ex ha både lite vin och lite efterrätt, eller vill du hellre ha mer av det ena och mindre av det andra?
  • Ta en mindre tallrik. Om du har en tendens att fylla din tallrik kan en förrätts- eller efterrättstallrik hjälpa dig att hålla nere mängden mat.
  • Bestäm hur du ska använda din budget. Vill du hålla dig inom din dagliga budget eller ska du även använda din Veckobonus för att få lite mer flexibilitet?
  • Planera vad du ska äta före och efter festen. Överväg att prioritera måltider med NollPointsmat och mat med lågt SmartPointsvärde både före festen och efteråt.
  • Skapa en ”nu har jag ätit färdigt-signal” för dig själv. Lägg t ex en servett på din tallrik eller ta ett tuggummi när du vill sluta äta. Det blir en påminnelse till dig själv om du börjar sträcka dig efter vad som finns kvar på tallriken eller är på väg att ta ytterligare en portion.
  • Hitta en ny plats. När du har ätit klart kan det vara en god idé att resa dig från bordet eller gå bort från buffén och hitta en annan plats för att umgås på festen.

Genom att använda en eller flera av ovan strategier kan hjälpa dig att njuta av olika tillställningar utan att behöva sätta din viktminskningsresa åt sidan.