Vardagshjältar - Go to-rätterna som passar hela veckan

4 tips på hur du blir en vardagshjälte och recept som passar för hela familjen.
Publicerad 12 december 2022

Vi känner väl igen det – tiden mellan att du slutat jobbet och att maten väl står på bordet är ofta inte dygnets bästa. Det kan handla om försenade tåg, gnälliga barn, övertid på jobbet, brist på inspiration osv. Vi vill äta gott och hälsosamt, men det är inte alltid tiden, orken eller inspirationen finns.

Därför behöver vi alla ett gäng vardagshjältar i våra liv! Du vet de där som du alltid kan vända dig till och som du vet alltid ställer upp.

Men innan vi kommer till vardagshjältarna vill vi dela med oss av 4 sätt som gör DIG till en vardagshjälte.

1. Fyll skåpen

Se till att alltid ha smarta alternativ hemma. Krossade tomater, pasta, tortillabröd, konserverade bönor, tonfisk, nötter osv är bra att ha i skafferiet. Fyll en låda i frysen med frysta grönsaker, en annan med protein såsom fisk, kyckling eller vegoalternativ. Våga också köpa hem lite nya torra kryddor du inte vanligtvis använder – det kan hjälpa dig att variera dina befintliga favoriträtter.

2. Laga dubbelt
Vissa dagar är stressigare än andra. Och för de kvällar du inte ens har 15 minuter till matlagningen, eller bara inte orken, är det skönt att ha goda och hälsosamma rätter som väntar på dig i frysen. Passa på att laga en extra lasagne eller paj, eller dubbla mängden av en gryta eller soppa när du ändå är igång. Eller varför inte sätta igång en one-pot gryta till morgondagen samtidigt som du lagar kvällens middag?

3. Preppa kvällen innan

Bestäm kvällen innan vad du ska laga till middag, läs igenom receptet och se om där är något steg du kan förbereda redan kvällen innan. Kanske kan du skala potatisen och lägga i vatten i kylen över natten, skära upp rotfrukter och lägga i en lufttät förpackning, marinera kycklingen eller göra köttfärssåsen till lasagnen. Det är alltid skönt att komma hem med andan i halsen och inse att halva middagen redan är klar.

4. Smarta snacks innan maten

Oavsett om det är du eller barnen som är mest hungriga när ni kommer hem är det smart att ha något litet att knapra på innan maten är klar (om den inte blir klar i raketfart vill säga). Se till att ha en fruktskål, eller skål med tomater, framme som gör det lätt att äta något smart (och inte alltför mättande) innan maten. Det är också bra att ha exempelvis morotsstavar eller blomkålsbuketter i vatten i kylen – krispiga och goda!

Några vardagshjältar att lära känna

Köp hem 5

Recept du vill ha i bakhuvudet när du springer in i affären med andan i halsen, och kurr i magen, på väg hem från jobbet. Till dessa rätter behöver du bara fem ingredienser (utöver några skafferivaror).

Mat på max 15

Goda rätter som är klara på nolltid. Eller i alla fall en kvart. För de dagar du behöver ha maten på bordet snabbare än kvickt.

Plåtmat och one pots

Mat för dig som ogillar disk och gillar att få tid över till annat än att stå och röra i grytor, är mat på en plåt eller i en gryta svaret!

Så, genom att tänka till lite och planera på ett smart sätt kan du bli din egen vardagshjälte, och vem vill inte det?

Lycka till!