Vegetariskt protein på menyn

Vi hjälper dig att lokalisera i vegodjungeln - med fokus på proteinet.
Publicerad 11 oktober 2019 | Uppdaterad 5 juni 2023

Intresset för vegetarisk kost växer sig större och restauranger och butiker ökar ständigt sitt vegetariska utbud, men vad ska vi egentligen välja i butikshyllorna och hur tillagar vi dessa nya och gamla bekantskaper bäst? 

Baljväxter på menyn? Bönor, ärter och linser finns i en uppsjö olika varianter och är viktiga näringskällor i den vegetariska kosten, de ger exempelvis mycket mer järn än maträtter med ost som huvudingrediens. Testa att byta ut kyckling i en tikka masalagryta mot kikärter, eller byt ut köttet i en bolognese mot belugalinser. Och va inte rädd för att krydda och smaksätt ordentligt då baljväxter är naturella i smaken.

Vad är då Tofu, Quorn och Tempeh? Det kan låta som rena rappakaljan för många men dessa tre är hjältar i det vegetariska köket. Låt oss börja med den sojabönsbaserade proteinklumpen tofu. Den finns i fler varianter, den fasta tofun finns som naturell, marinerad, rökt och alla är bäst för stekning. Silkestofu är lösare i konsistensen och passar bättre att toppa grytor eller wokrätter med. Testa att byta ut biffen i en pad thai mot tofu. 

En annan proteinkälla av rang är quorn. Den framställs av svampprotein och finns i flera olika former, så som filé, färs och bitar. Quorn är toppen att använda istället för kött och kyckling. Byt ut köttfärsen i tacopajen mot quornfärs eller varför inte kycklingen i dina enchiladas mot quornbitar. 

Nu till vår kanske största doldis, tempeh. Genom fermentering av baljväxter framställs tempeh och beroende på vilken baljväxt som den tillverkas av varierar den i smak men den har överlag en nötaktig smak. Du kan med fördel steka, grilla eller smula sönder den. Byt ut kycklingen i dina burritos mot proteinrik tempeh.

Det finns många andra vegetariska produkter på marknaden som både är bra och mindre bra. En tumregel när det kommer till alla framställda livsmedel är att leta efter så ”rena” produkter som möjligt. Undvik produkter som har extremt långa ingrediensförteckningar och som ligger i sås eller marinad då de ofta innehåller onödigt mycket socker eller fett. Tänk på att alltid köpa så lite halvfabrikat som möjligt, det är bättre att laga sina egna vegoburgare än att köpa färdiga, sök i appen för att hitta många goda varianter.

Så börja eller fortsätt surfa på vegovågen, för den är här för att stanna!

Läs mer om vegetarisk kost i artikeln Vego för hälsans skull!