Därför är styrketräning bra för dig
Önskar du att det fanns ett sätt att boosta dina resultat? Om du redan tränar regelbundet och äter hälsosamt kan det vara dags att testa styrketräning.
Styrketräning handlar om att belasta muskeln mer än den är van vid och det finns många fördelar med denna typ av träning. Att träna styrka är bra för din hälsa och livskvalitet. Styrketräning ger dig bättre rörlighet i musklerna och stärker kroppen så att den klarar av att bekämpa sjukdomar och andra ålderstecken.
Är du osäker på om det kommer att funka för dig? Här är vår lista på 6 anledningar att börja styrketräna för bättre hälsa.
1. Bra för hjärtat
Styrketräning är bra för ditt hjärta. Att träna med vikter eller motstånd kan hjälpa dig att sänka blodtrycket, vilket i sin tur kan minska risken för hjärtsjukdomar. Isometrisk träning där ledernas vinklar hålls i en statisk position – till exempel plankan – kan hjälpa till att sänka det systoliska blodtrycket (övertrycket).
2. Stärker skelettet
Många svenskar lider av benskörhet, vilket leder till ökad risk för frakturer och benbrott. Snabb viktminskning kan påverka bentätheten negativt, framförallt för de som är äldre. För att skydda din benhälsa kan det vara bra att fokusera på säker viktminskning där du går ner upp till 1 kg i veckan och kombinera detta med styrketräning. Forskning visar att styrketräning kan hjälpa till att bibehålla, och i vissa fall förbättra, bentätheten även under tiden du går ner i vikt.
Du behöver inte vara en bodybuilder för att stärka ditt skelett. Lättare vikter med fler repetitioner kan vara minst lika fördelaktigt för skelettet och benhälsan som att lyfta tungt.
3. Minskar din risk för diabetes
Diabetes typ 2 är en allvarlig sjukdom som många lever med. Att styrketräna för att bygga mer muskelmassa och starkare mitokondrier (cellernas energicentrum) kan ha en positiv inverkan på insulinkänslighet och blodsockerreglering hos vissa som lever med typ 2-diabetes.
4. Hjälper dig att gå ner i vikt
Om du vill gå ner i vikt och redan tränar och äter hälsosamt kan det vara bra att lägga till styrketräning. Det kan göra att du känner och ser resultat, även om viktminskningen inte syns på vågen direkt. Detta beror på att muskelvävnad är tätare och mer metabolt aktiv än fettvävnad. Mer muskelmassa betyder också att kroppen bränner fler kalorier i viloläge. Tänk på det som att du får lite extra tillbaka för allt hårt arbete du lägger ner.
5. Boostar din energi och styrka
Styrketräning har fler fördelar än att förbättra din hälsa och kroppssammansättning. Det boostar dina andra aktiviteter och ger dig mer styrka i vardagen. Om du till exempel tycker om att springa är styrketräningen bra eftersom du minskar skaderisken samtidigt som det kan hjälpa dig att springa snabbare. Vad du än gillar att göra så kommer styrkan att vara till din fördel på många olika sätt.
6. Bättre självförtroende
Om vi ska vara ärliga så är det ofta utmanande att träna styrka. Du behöver ta i och pusha dig själv men att nå ett träningsmål leder ofta till bättre självkänsla och att du känner dig stolt över din framgång. Känslan efteråt är ovärderlig!
Det finns få saker som slår att lyckas göra den där armhävningen eller lyfta en viss vikt. Styrketräning är utmärkt träning för att ha milstolpar längs vägen.
Sammanfattning
Känner du att hälsofördelarna med styrketräning får dig att vilja testa, men att du inte vet var du ska börja? Starta med övningar där du använder din egen kroppsvikt. Det kan vara knäböj, dips och armhävningar.
Alla har någon gång varit nybörjare, och att faktiskt komma igång är ett stort steg i rätt riktning! Nyckeln till styrketräning för dig som är ny är att börja på en lagom nivå och att lyssna på kroppen. Efterhand du blir starkare kan du öka vikten eller motståndet, men glöm inte att se till att du utför övningarna med rätt teknik först.
Att träna styrka kan leda till stora hälsofördelar. Till exempel mindre risk för hjärtsjukdomar, bättre benhälsa, ökat självförtroende och mer energi. Testa att lägga till styrketräning till din hälsosamma livsstil och se vilka positiva effekter det ger dig.
Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity. (2014). "Weight loss and bone mineral density." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25105997
The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. (2017). "Low load, high repetition resistance training program increases bone mineral density in untrained adults." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26364686
Nutrition & Metabolism volume. (2017). "Resistance training to improve type 2 diabetes: working toward a prescription for the future." https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-017-0173-7