Motion

Sluta skämmas på gymmet

Jag började just på min nya viktminskningsplan, men helt ärligt så känns det inte bekvämt att gå till gymmet. Jag vet att jag måste komma över det, så har ni något råd som kan hjälpa mig?
Publicerad 9 november 2015

Oavsett om dessa rädslor är välgrundade eller inte så är de äkta. Så läsa våra tips för vad du kan göra för att råda bot på dem så att du kan hitta en aktivitet som både hjälper din viktminskning och förbättrar din hälsa.

Lösningarna
De tittar inte på dig

Människorna på gymmet som är i bra form är upptagna med att begrunda sina egna kroppar för att lägga märke till dig, och de andra är lika nervösa som du är över sina extra kilon. ”Alla har sina problem, och dömer dig inte för hur du ser ut”, säger Gregory Florez, CEO för det nationella hälsocoach företaget Fitadvisor.com.

Jämför inte med andra
Alla, inklusive du, måste börja någonstans. Killarna som ser ut som att de kan ta en bil i bänkpress fick bara ett försprång. ”Jämför inte dig själv”, säger Florez. ”Var medveten om vad du vill uppnå och håll dig till det, och kom ihåg att 99,5 procent av människorna som du möter i gymmet började där du gjorde.”

Ha tålamod
Att försöka gå från soffpotatis till superkvinna/man på 12 veckor är avskräckande, skadligt och farligt för dig. Det är naturligt att vara ambitiös men att göra för mycket för snabbt kommer bränna ut dig. I värsta fall kan det leda till en skada. Små steg kommer leda till stora resultat så länge du är konsistent. ”Börja med små framgångar innan du går vidare”, säger träningspsykologen Pete McCall. Vilket betyder att du ska inte träna mer än du kan hantera. Börja med 20 till 30 min några gånger i veckan och börja med att göra något enkelt så som att gå eller cykla. Hitta en aktivitet som passar dig och gör det till en del av din träning.

Hitta ett gym som passar dig
Leta efter ett gym som passar dig på samma sätt som du gör när du ska köpa ett par nya skor. Du vill hitta rätt passform. Prova stora nationella kedjor, och besök sedan ett lokalt, lite mindre gym. De flesta ställen vill gärna ha dig som medlem så McCall föreslår att du ska fråga efter gratis provpass. Gå dit när det är som mest folk och observera alltig, inklusive din magkänsla. ”Ta dig tid för att undersöka gymmet och prata med instruktörer. Ställ frågor och försäkra dig om att du känner dig bekväm”, säger McCall.

När du är redo för att göra ett val, försäkra dig om att gymmet har alla nödvändiga tjänster och utrustning som du behöver för att nå dina mål. ”Att bli och förbli motiverad är A och O”, säger Florez. ”Du ska gardera dig för att lyckas så du behöver den rätta miljön. Det enda sättet att få veta om det passar dig är att besöka gymmet några gånger.”

Träna med en vän
Att ha en träningskompis har många fördelar. För det första säger Florez, kommer din rädsla att vara mindre redan från början och du kommer behålla motivationen – det finns mindre risk för att du hoppar över träningen om din vän står utanför och tutar med bilen. Välj någon med samma mål, problem och rädslor, och inte din maka/make, föreslår Florez.

Be om hjälp
Om du inte vet hur en maskin fungerar eller om du behöver lite råd och coachning kan du skaffa en personlig tränare. Även om det kostar en slant, rekommenderar Florez starkt att ta några lektioner för att komma igång. ”De kan vara ditt ljus i tunneln”, säger han.

Inse att det inte passar dig
Om du har gett gymmet en chans och provat det i några månader och därefter inser att det inte passar dig, så är det ingen big deal. Sluta bara inte träna. ”Hitta ett sätt att röra dig åtminstone 5 ggr i veckan på”, säger McCall. ”Lite träning varje dag har en stor inverkan på kvaliteten i ditt liv.”