Träna rätt för din ålder

Det är viktigt att anpassa sitt träningsprogram till sin ålder. Kroppen förändras med tiden och behöver tränas på olika sätt.
Publicerad 9 november 2015

Det är viktigt att anpassa sitt träningsprogram till sin ålder. Kroppen förändras med tiden och behöver tränas på olika sätt. En 20-årig kropp och en 60-årig kropp har olika behov och möjligheter som man måste ta hänsyn till när man lägger upp sitt träningsschema.

  • 20-årsåldern

I 20-årsåldern är kroppen stark och alert och klarar stora belastningar. Man kan träna hårt och ofta. I den här åldern har man dessutom ofta mycket tid att lägga på träningen. Det bör man utnyttja för att bygga upp en god träningsrutin inför framtiden. Gör man inte det nu blir det avsevärt mycket svårare senare.
Det fritt fram att träna vad man vill, men satsa gärna en del på tung styrketräning och träning med hopp och stötar för att bygga upp skelettet inför framtiden. Benmassan ökar fram till 25-årsåldern, därefter kan den inte längre byggas upp utan bara underhållas.

  • 30-50-årsåldern

I den här åldern är det ofta full fart på alla fronter i livet. Familj, karriär och hem ska koordineras och däremellan ska goda träning- och kostvanor passas in. Det kan kännas lockande att skippa träningen i de stressigaste perioderna. Detta är dock kontraproduktivt eftersom träning motverkar stress och ger lite välbehövd egentid. Hinner du inte ta dig till gymmet så satsa på tidseffektiv hemmaträning. Ett högintensivt träningspass behöver inte ta mer än 20 minuter och kan göras i vardagsrummet. I 30-årsåldern är det många som märker att kroppen börjar förändras. Risken för övervikt ökar samtidigt som muskelmassan minskar om man inte underhåller den. Styrketräning är viktigt för att undvika nedbrytning av muskler och skelett. Lägg gärna in avslappningsträning eller meditation ett par gånger i veckan för att hitta balans i den hektiska vardagen.

  • 50-60-årsåldern

Saker och ting börjar lugna ned sig. Barnen flyttar ut och många trappar ned på tempot i karriären. Samtidigt fortsätter kroppen förändras och det blir allt svårare att hålla vikten. Utnyttja den extra fritiden till mer träning.
Många får problem när östrogenhalterna sjunker i klimakteriet. Fysisk aktivitet minskar dessa problem och även risken för de sjukdomar som ökar efter klimakteriet. När östrogennivåerna minskar försämras också bentätheten och skelettets styrka. Satsa på träning med stötar och hopp som stärker skelettet och minskar benförlusten.
I den här åldern behöver kroppen mer återhämtning än tidigare. Man kan fortfarande träna hårt men lägg gärna in lugn flexibilitets- och stabiliseringsträning som yoga och pilates mellan de tyngre träningspassen.

  • 70+ år

Det är oerhört viktigt att fortsätta hålla igång träningsrutinen när man blir äldre. Träning bromsar åldrandet och underhåller de fysiska förmågorna. Dessutom minskar risken för sjukdomar och det har positiva effekter på minnet och den psykiska hälsan. Regelbunden och allsidig träning är det bästa i den här åldern. Satsa hellre på många, lite kortare pass i veckan än några få tyngre. Visa kroppen hänsyn och ta det försiktigt när det gäller träning med hopp och stötar. Satsa istället på styrketräning, simning, cykling, balansträning och långa promenader.