Nyheter i fröhyllan

De flesta har vid det här laget vant sig vid quinoa, chiafrön, bovete och dinkel. Kanske är de till och med ett stående inslag i matlagningen. Men nya varianter dyker upp i rasande fart. Låt oss stifta närmare bekantskap med några av nykomlingarna.
Publicerad 23 maj 2016

Bovete

En Galette har säkert många ätit, det är en variant på pannkaka som är gjorda på just bovete. Bovete är en egentligen en ört som är glutenfri. Kornet liknar matvete något i smak och konsistens. Vid tillagning av bovete är det viktigt att komma ihåg är att skölja bovetet, först i hett vatten och sedan kallt innan du använder det, då bovetets skal innehåller ett färgämne som kan framkalla en allergisk reaktion och irritera ögats slemhinnor.

Quinoa 

Denna ört, ja det är faktiskt en ört och inget sädesslag har blivit mycket populär i Sverige. Quinoa härstammar från Sydamerika och är släkt med spenat och rödbeta och finns i många olika färger och storlekar. Den är glutenfri och rik på protein och fiber.

Teff

Teff är ett näringsrikt litet gräsfrö, ursprungligen från Etiopien och Eritrea. Det är rikt på protein, fibrer och mineraler, bland annat järn. Teffmjöl, som smakmässigt påminner det om rågmjöl, används redan flitigt av många glutenintoleranta. Nu börjar även hela teffkorn dyka upp i svenska affärer. De kan kokas som de är och serveras istället för ris eller pasta. De kan också bli också en utmärkt gröt om man tillsätter mer vatten eller mjölk och kokar dem lite längre. Servera med osötat vaniljpulver, kardemumma, frukt, bär eller nötter. Rosta gärna kornen i en torr stekpanna före tillagning så får de en nötig och lite fylligare smak.

Hirs

Hirs har varit en viktig gröda i Kina i minst 5000 år. Hirs odlades även här i Skandinavien under bronsåldern. Det är rikt på B-vitaminer och mineraler som zink, järn, magnesium, kalcium och kalium. Till konsistens och utseende påminner det om couscous, men det är helt glutenfritt. Det kan användas som ett alternativ till ris, pasta och potatis. Det går även bra att koka risotto och gröt på hirs, eller att använda det som bas i vegetariska biffar.

Hampafrön 

Hampa är ett mycket näringsrikt frö och en bra källa till fullvärdigt protein och nyttiga fetter. Fröna har en mild, nötig smak och passar utmärkt att strö över salladen, på gröten eller i müslin. Man kan även göra en förträfflig laktosfri mjölk genom att mixa 2 dl hampafrön med 1 liter vatten, lite osötat vaniljpulver och en nypa salt. För att bevara alla näringsämnen bör fröna inte hettas upp.

Amaranth

För den svenska marknaden är amaranth relativt nytt, men i många länder i Sydamerika har det odlats i tusentals år. Det är ett glutenfritt frö med mycket långsamma kolhydrater, fibrer, protein och nyttiga mineraler som magnesium, järn och selen. Det är närbesläktat med quinoa och kan användas på samma sätt, till exempel i en matig sallad. Man kan också koka gröt på det eller mala det till mjöl för bakning. När man kokar amaranth frisätts stärkelse som kan användas till redning av soppor såser och grytor.

Durra

Hittills har durra framför allt använts som mjöl i Sverige. Nu börjar emellertid även de hela kornen bli populära som ett alternativ till ris, pasta och potatis. De är mineral- och fiberrika och har en mild, nötig smak. Durramjöl är ett bra alternativ för glutenintoleranta eftersom det har ovanligt bra bakegenskaper för att vara glutenfritt.

Gamla trotjänare

Glöm inte bort våra gamla trotjänare havre, korn, råg och vete. De står sig alldeles utmärkt i konkurrensen med dessa nykomlingar, under förutsättning att de äts som fullkorn. Satsa till exempel på mathavre, matvete, korngryn, havregrynsgröt och rågbröd. Med ett högt protein- och fiberinnehåll mättar de bra och ger en jämn blodsockerhöjning, samtidigt som de innehåller mycket näring i form av vitaminer och mineraler.