Hantera motgångar genom att vara snäll mot dig själv

Publicerad 5 februari 2024

Alla ställs vi någon gång inför motgångar. Det är helt normalt. När det händer är det vanligt att vi kritiserar oss själva, men forskning visar att det finns bättre sätt att komma tillbaka på banan igen.

Låt oss gräva lite djupare...

Föreställ dig att din vän har fallit av banan. Skulle du då gå och berätta för vännen vad den skulle ha gjort eller peka ut varje grej som gått fel? Antagligen inte. Oftast agerar vi hejarklack och hjälper våra vänner när saker och ting inte går som planerat. Samtidigt är vi vår egen största kritiker.

Men sanningen är att det inte hjälper att kritisera dig själv. Att döma och vara hård mot dig själv gör det faktiskt svårare för dig att nå dina mål. Forskning visar att vänlighet och självmedkänsla (att behandla dig själv som en vän) är beteenden som hjälper oss tillbaka på banan igen när vi ställs inför utmaningar. Så var snäll mot dig själv!

Hur du tänker om (och pratar till) dig själv är nyckeln till att ta dig framåt. Och det måste få ta den tid det tar. Förändringar sker inte över en natt. Att vara snälla mot oss själva är något vi behöver öva på, så börja smått. Det kan vara att lägga märke till hur du pratar till dig själv (och andra) så att du kan börja göra en förändring.

3 snabba fakta

1. Forskning visar att det är mindre sannolikt att vi når våra mål om vi är för hårda mot oss själva.

2. För att bli snällare mot oss själva behöver vi öva på att vända kritiska tankar till självmedkänsla.

3. När vi hanterar motgångar genom att visa oss själva medkänsla blir det enklare att hitta motivation och fortsätta framåt.