Hitta ditt ätmönster - 6 steg till hållbara matvanor

Publicerad 16 oktober 2023

Den “perfekta dieten” finns inte. Men något som verkligen funkar när du vill gå ner i vikt är att hitta sätt att äta som håller i längden. För att hitta ätmönster som funkar och är hållbara för dig kan du börja med att tänka tillbaka på det du åt förra veckan. Sen kan du ställa dig själv nedan frågor.

4 frågor som kan hjälpa dig att göra ditt ätmönster mer hållbart

  • Hur kan du lägga till en eller två av dina favoriter i veckan?
  • Kan du planera i förväg innan du äter ute eller ska på fest?
  • Kan du använda NollPointsmat eller din Veckobonus för att få in mer flexibilitet?
  • Finns det något recept i ViktVäktarna®-appen som alla i familjen tycker om?


Låt oss gräva lite djupare…

Upp med en hand om du har försökt att gå ner i vikt på andra sätt innan ViktVäktarna. (Du är inte ensam.) Var det någon av dessa dieter som hade förbud? Eller fick du hålla igen så mycket att du inte kunde tänka på något annat än maten du inte “fick” äta.

Sånt funkar inte. Forskning visar att de som lyckas med sin viktminskning har ett ätmönster som håller i längden. Och för de flesta så betyder detta att de behöver en flexibel plan som funkar i verkliga livet – utan att begränsa eller förbjuda viss mat. Med andra ord behövs ett ätmönster där du äter hälsosam och nyttig mat som du gillar, och där det även finns plats att göra olika val när du till exempel äter ute, går på fest eller i andra sociala sammanhang som påverkar vad du äter.

Det finns många saker som kan påverka ditt ätbeteende, och det är inte alltid enkelt att hitta det som funkar för dig. Alla som någon gång gått över sin Pointsbudget vet att det händer ibland. Det är helt normalt! Detta är inte ett kortsiktigt projekt, det är en livsstilsförändring och vi måste låta det få ta den tid det tar. Se till att du har plats för det som betyder något för dig, så kommer framstegen efter hand.

3 snabba fakta

1. Forskning visar att det bästa ätmönstret för viktminskning är det du kan hålla dig till i längden.

2. Det blir enklare att hitta ett bra ätmönster om du utgår från mat du gillar och matvanor du redan har.

3. Viktminskningen blir mer hållbar när du har plats för det du gillar och kan göra val du brukar göra.