Hur du planerar måltider för mer styrka och energi

Veckans strategi
Publicerad 9 oktober 2023

Att bli starkare innebär mer än att bara bygga muskler. De flesta tänker kanske först och främst på styrketräning, men vad du äter spelar också en viktig roll. Att planera dina måltider i förväg är ett bra sätt att se till att du får i dig rätt näring för att bygga upp din styrka.


Låt oss gräva lite djupare…

Det finns en sak som du bör känna till med viktminskning: När de flesta går ner i vikt tappar de inte bara fett, utan även mager kroppsmassa (allt i din kropp som inte är kroppsfett, inklusive muskler och skelett). Det är normalt, men att tappa för mycket mager kroppsmassa är inte bra då det kan leda till skador, lägre energinivå och långsammare ämnesomsättning.

Det är därför viktigt att du får i dig tillräckligt med protein, kalcium och vitamin D. Dessa tre hjälper dig att bibehålla mager kroppsmassa när du går ner i vikt.

  • Protein: Forskning visar att ett högre proteinintag hjälper oss att bibehålla muskler och gå ner mer i vikt. Protein är också bra för ett friskt och starkt skelett.
  • Kalcium & vitamin D: Kalcium är ofta känt för att skydda och stärka skelettet. Men det funkar ännu bättre i kombination med vitamin D som hjälper kroppen att absorbera det. Livsmedel som sardiner, mjölk, ost och vissa flingor innehåller båda.

Betyder detta att du kan glömma alla andra näringsämnen? Eller att du ska fylla skafferiet med proteinpulver och tillskott? Absolut inte. Men försök att ha med den här trion när du planerar vad du ska äta. Dessa tre näringsämnen finns i kött och mejeriprodukter, men också i många andra livsmedel! Tofu, linser och fullkorn innehåller också protein, kalcium och/eller vitamin D.

3 snabba fakta

1. Livsmedel som innehåller protein, kalcium och vitamin D stärker skelettet och hjälper dig att bibehålla muskelmassa samtidigt som du går ner i vikt.

2. Protein håller dig mätt längre vilket hjälper din viktminskning.

3. Att planera dina måltider hjälper dig att göra bättre, smartare val så att du får i dig alla näringsämnen du behöver för en frisk och stark kropp.