Hur man överbryggar gapet mellan att vilja och att faktiskt göra.

Veckans strategi
Publicerad 3 maj 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

"Jag vet vad jag ska göra, jag gör det bara inte!" Känner du dig igen dig? Samma här. Nästa gång du sätter upp ett mål, var specifik och tänk på exakt vad du vill åstadkomma och hur. Ställ sedan några frågor till dig själv för att se till att det du har för avsikt att göra blir till handling.

Låt oss gräva lite djupare…

Det är lätt att känna sig superpeppad och inspirerad när man tänker på rutiner eller mål på sin viktminskningsresa. Du föreställer dig att du tränar på bästa sätt, äter mer NollPointsmat och lagar hälsosamma måltider – allt är fantastiskt! Då helt plötsligt kommer livet emellan. Det är stökigt på jobbet, du glömmer handla mat och helt plötsligt påminns du om att du faktiskt inte alls gillar att laga mat. Och rätt vad det är dyker de upp, de där tankarna som trycker ner dig och du frågar dig varför du aldrig bara kan göra som du bestämt.

Vi har alla varit där. Upplevelsen är så vanlig att beteendevetare gett den ett officiellt namn.

Men du kan överbrygga gapet genom att tänka igenom dina mål innan du börjar. Genom att överväga hur det ska gå till, och förutseende tänka på allt annat som kan komma att hända, kan du göra det lättare för dig att nå dina mål. Du kommer att lära dig att känna igen de hinder som kan dyka upp och sedan navigera runt dem så att du istället för att klandra dig själv får tillfälle att fira dina framsteg längs vägen.

Läs mer om månadens tema som handlar om hur du kan hantera ohjälpsamma tankar.