Hur man undviker förbud av viss mat och börjar njuta av den istället!

Veckans strategi
Publicerad 10 maj 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Har du ibland tänkt att det skulle vara bättre för dig att helt enkelt bara förbjuda pizza, glass eller annan mat du inte kan motstå? Vetenskapen säger att det faktiskt kan slå tillbaka och få helt motsatt effekt. Det är bättre att låta din “kryptonitmat” vara en del av ditt liv - det gäller bara att ha en plan.

Låt oss gräva lite djupare…

En snabb övning… tänk inte på din favoritmat. Du tänker på det nu, eller hur? Det är så våra hjärnor fungerar! De tenderar också att bli överdrivet fokuserade på mat vi älskar när vi börjar tänka på den. Så när vi då förbjuder oss att äta maten vi älskar, kan det istället sluta med att vi blir ännu mer sugna på den och därför också äter mer av den, än om vi inte satt ett förbud.

Vad ska man då prova istället för att förbjuda sig en viss sorts mat? Skapa dina egna "förhållningsregler". Pizza äter du bara på restaurang, hemma äts all mat vid matbordet, för snacks i soffan används samma skål som rymmer en viss mängd chips, nötter, godis eller annat snacks. Desserter och glass äts endast i sällskap med andra. Med andra ord, lägg den energi du behöver för att undvika/avstå din favoritmat på att istället hitta lösningar som gör det möjligt för dig att njuta av dem samtidigt som du håller dig på rätt spår. Du kommer sannolikt att bli mer framgångsrik på både kort och lång sikt!

Läs mer om månadens tema som handlar om hur du kan hantera ohjälpsamma tankar.