Kan du inte somna om? Prova 20-minuters regeln

Veckans strategi
Publicerad 14 augusti 2023

Att känna sig utvilad är ungefär som att ha en superkraft – det gör att allt (inklusive din viktminskningsresa) verkar lättare. Lämna det inte åt slumpen! Om du vaknar mitt i natten, gör upp en plan, du får hjälpen här!

Låt oss gräva lite djupare…

Ja, du har helt rätt om du tycker det verkar märkligt att kliva ur sängen när du försöker somna. Men låt oss förklara. Hur känns det när du ligger och vrider och vänder dig utan att komma till ro och somna? Frustrerad? Orolig? Dessa tankar är inte direkt gynnsamma för sömn. Och med tiden kan de få din säng att kännas mindre lockande och det kan lätt utvecklas till en ond cirkel.

Att förändra dina tankar och fokusera på något annat än det faktum att du fortfarande är vaken hjälper dig faktiskt att slappna av och bryta detta mönster. Att, när du känner dig lugnare och lite dåsig, krypa ner i sängen igen kan hjälpa dig att somna och då kommer sängen också att kännas mer lockande framöver.

Du ska inte heller hålla koll på tiden och tänka att de 20 minuterna är viktiga, utan det är bättre att uppskatta tiden. Du kan också behöva resa dig upp och lägga dig några gånger, speciellt i början. Ha tålamod; hälsosam sömn är värd att jobba på. Sju till nio timmar per natt är kopplat till en lägre risk för kroniska sjukdomar, och forskning tyder på att det gör det lättare att äta bra, röra på sig regelbundet och utveckla ett tankesätt som hjälper dig att nå dina mål.

Ta del av 3 snabba fakta och läs mer om den här månadens tema, Ge dig tid till eftertanke.