Planera för oväntade favoriter

Veckans strategi
Publicerad 7 november 2023

Har du någon gång frestats att äta något som egentligen inte får plats i din Pointsbudget? Så här gör du för att ta kontroll och göra ett medvetet val.

Låt oss gräva lite djupare…

Ibland blir vi frestade av mat vi inte alls planerat att äta. Kanske bjuder en vän oväntat på fika. Eller så ser du en god förrätt på menyn som du egentligen tänkt skippa för att få plats med fredagsmys. Även om du har blivit expert på att få din Pointsbudget att räcka till allt du gillar händer det att vi ställs inför oväntade frestelser.

När detta händer är det bra att vara förberedd på hur du ska reagera och agera. Den vanligaste reaktionen när våra favoriter dyker upp framför oss är att äta. Men om du pausar en stund blir det enklare att göra ett medvetet val. Att skapa utrymme mellan begäret och oss själva hjälper också. Detta kan vi göra genom att vänta, eller att förflytta oss längre bort ifrån det som lockar.

I slutändan kanske du ändå väljer att äta, och det är helt OK. Målet är inte att skippa all din favoritmat – förbud funkar inte. Vi vill istället öka medvetenheten, hjälpa dig att lägga märke till när du vill äta, samt att bryta mönstret där du bara äter utan att ens tänka på det. Pausa och gör ett medvetet val. Att kunna stanna upp och sedan välja hur vi vill reagera eller agera är en vinst i sig och detta hjälper dig i längden.

3 snabba fakta

1. När vi ser vår favoritmat, snacks eller godis går hjärnan igång och vi tenderar att fokusera på frestelsen.

2. Förbud funkar inte, och att skippa viss mat helt leder ofta till att vi överäter i slutändan.

3. Att pausa och göra ett medvetet val ger oss mer kontroll över vad och hur mycket vi äter.