Så hanterar du cravings på två minuter

Veckans strategi
Publicerad 25 oktober 2023

Äter du ibland bara för att du känner dig sugen på något? Att sträcka sig efter snacks när man känner sig på ett visst sätt eller att äta när man egentligen inte är hungrig är helt normalt, men det går att ändra på.

Låt oss gräva lite djupare…

När du upplever ett sötsug, begär eller en känsla som får dig att vilja äta kan det kännas nästan omöjligt att stå emot. Ibland är våra cravings så starka att det känns svårt att fokusera på något annat.

Men det är skillnad på att vara sugen på något och att faktiskt vara hungrig, och den känslomässiga hungern du känner ibland är lite som en böljande våg. Suget blir större och större, precis som en våg som rullar in mot stranden. För att vi ska lära oss att förstå och hantera våra cravings kan det vara bra att pausa en stund. Känn efter, acceptera hur du känner och låt vågen sedan försvinna bort utan att du äter som en reaktion på dina känslor. Det blir lite som att du surfar på känslan, och ju mer du tränar på denna mindfulnessövning desto enklare blir det.

Signalen att vilja äta eller dricka kan komma när som helst. Det kan vara en plats (hemma hos en vän = fika), en vana (TV-tittande = snacks) eller en känsla (stress = choklad). Det kan vara svårt att undvika det som triggar dig, men att ignorera dina känslor är inte det bästa sättet att hantera situationen. Detta är en mindfulnessövning som hjälper dig att bli mer medveten om vad som triggar dig till att vilja äta och hur du ska göra när det händer. Ibland funkar det att vänta på att lusten att äta ska försvinna av sig själv, men det finns också gånger då det bästa är att ge efter. Att bli mer medveten kan hjälpa dig att förstå och hantera cravings och känslomässigt ätande.

3 snabba fakta

1. Cravings är ett kortvarigt sug efter att äta som oftast går att förutse och som du kan lära dig att hantera.

2. Genom att ta ett steg tillbaka för att lägga märke till hur du känner blir det enklare att se hur suget passerar.

3. När du inte svarar genom att äta så blir framtida cravings enklare att hantera.