Så sätter du mål som funkar för dig

Veckans strategi
Publicerad 28 december 2023

Startar du året med ett mål som kommer att hjälpa dig på din vikt- och hälsoresa? Kanske vill du bli bättre på att planera matlådor, motionera eller regga... Innan du tar dig an dina mål, se till att de följer STAR-principen.

Låt oss gräva lite djupare...

Som medlem i ViktVäktarna® har du säkert redan testat att bryta ner ett mål i mindre delmål. Tänk så här: Om ditt mål är att gå ner i vikt, fokuserar du säkert på beteenden (och andra mindre mål) som hjälper dig dit. Det kan till exempel vara att regga, hålla dig inom din Pointsbudget, att äta NollPointsmat eller motionera.

Men även de mindre målen kan kännas stora ibland. Det är då du kan testa STAR-principen. Den hjälper dig att tänka på detaljerna så att du kan skapa en plan som känns genomförbar. Testa och se hur den hjälper dig att ta dig upp för backen som tidigare kändes lång och brant.

Bonus: Att sätta – och uppnå – genomförbara mål gör att du snabbt känner känslan av att lyckas. Detta boostar även ditt självförtroende och bygger momentum som gör att du orkar fortsätta framåt på din resa.

3 snabba fakta

1. Att sätta mål som utgår ifrån dina styrkor, det du föredrar och gillar bygger upp ditt självförtroende.

2. Ju mer du känner att du klarar av att fullfölja något, desto troligare är det att du faktiskt gör det.

3. Att sätta mål kring dina beteenden gör att du kan fokusera på saker som du faktiskt kan kontrollera.