Tips för att lättare bli mer aktiv!

Veckans strategi
Publicerad 19 juni 2023

Har du svårt för att fortsätta hålla igång och vara aktiv när dina vanliga rutiner ändras? Det är helt normalt! Vi människor har en förmåga att gärna välja minsta motståndets lag. Det är här vetenskapen om att “lägga till friktion” kommer in i bilden. Låt oss förklara.

Låt oss gräva lite djupare…

Att gå en promenad efter du lämnat barnen på förskolan, göra lite trädgårdsarbete före middagen, att gå på yoga med en vän på lördagsmorgonen - detta kan vara rutiner som bidrar till att du håller dig aktiv. Det krävs inte så mycket ansträngning för att komma till skott och göra det då du förberett och underlättat för dig, så du bara…gör det!

När dina vanliga rutiner störs eller ändras kan det också få en påverkan på hur aktiv du är. Och det behöver inte vara ett misslyckande. Passa istället på att sova ut om det är vad du behöver. Eller ge dig lite tid att scrolla i din mobil, kanske är det vad du behöver just där och då, och det är inget som är fel!

Om du vill göra det svårare för dig att vara inaktiv finns det ett vetenskapligt sätt, nämligen det som kallas att “lägga till friktion”. När man försvårar det inaktiva valet kommer det aktiva alternativet att vara enklare att göra. Betyder det att du aldrig ska få somna om eller koppla av på semestern? Självklart inte! Se detta som ett sätt att bryta den automatiska (och naturliga) önskan att göra det som är enklast och istället uppmuntra dig till det som du i slutändan vet att du vill; att förbli aktiv och nå dina mål.

Läs mer om månadens tema som handlar om när rutinerna ställs på ända.