Så kan du klämma in rörelse - även om du bara har några minuter

Publicerad 22 juni 2022

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

En optimal aktivitetsrutin hjälper dig känna dig mindre spänd. Men när din kalender fylls på eller din energi sjunker behöver du inte stressa över att hinna med den aktivitet du brukar. Ta ett djupt andetag och s-t-r-e-t-c-h-a din egen definition av vad det innebär att vara aktiv.

Låt oss gräva lite djupare…

Om du har en regelbunden aktivitetsrutin har du antagligen jobbat på att få till den som en del av dina rutiner. Det är därför fullt förståeligt om det känns jobbigt när saker och ting kommer i vägen, oavsett om det är en diger att-göra-lista eller en oväntad händelse. Eller om du kanske inte kan uppbringa (mental eller fysisk) energi vissa dagar för att hålla i din rutin. Vad som än kan stoppa dig så är det ingen ursäkt för att inte röra på dig alls.

Vad du kan göra: Bli flexibel, bokstavligt och bildligt. Stretching är en utmärkt plan B, C eller D eftersom det fortfarande får dig att röra på dig, men kräver ofta mindre tid, utrustning och energi när livet knuffar undan plan A(ktivitet).* Stretching ökar inte bara din flexibilitet (rörlighet) och får dig att må bra, forskning visar också att det kan göra vardagliga aktiviteter enklare och minska risken för skador. (Du vet, när du ena sekunden sträcker dig efter en sak och i nästa efter en smärtstillande tablett.) Och precis som annan träning kan stretching minska stress.

Att vara flexibel med dina rutiner, dvs att stå emot en allt-eller-inget-inställning till rörelse, kan hjälpa dig att vara konsekvent på din vikt- och hälsoresa. Du kanske till och med gillar att stretcha så mycket att du kommer lägga till det i dina vardagliga rutiner även när du har tid för din vanliga aktivitet.

Läs mer om månadens tema som handlar om hur du kan hålla dig på banan genom att vara flexibel.