Ann-Sofie, -24 kg

-Om man har tålamod med sig själv kommer man hitta tillbaka.
Publicerad 30 mars 2021

Äta veganskt och vara med i ViktVäktarna®, hur funkar det egentligen? Så tänker kanske en del. Alldeles utmärkt om du frågar Anne-Sofie. Det är hon själv ett levande bevis för.

- Jag var vegetarian i tonåren och mådde så bra i kroppen då. Magen var inte så uppblåst, tarmarna fungerade bra och jag tyckte mättnadskänslan var bättre. Men så saknade jag köttbullar för mycket och slutade därför att vara vegetarian.

Åren gick med blandad kost för Ann-Sofie. Det var för ett och ett halvt år sedan som hon bestämde sig för att prova igen.

- Beslutet växte fram rätt snabbt. Jag såg en film om veganism, och så mindes jag samtidigt hur bra jag mådde som vegetarian. Så jag tänkte att jag provar i hundra dagar. Sedan har det bara fortsatt!

“Livet hände, men jag hittade tillbaka till ViktVäktarna”

Efter att ha provat allt från diverse näringsprodukter till kaloriberäkning så nappade Anne-Sofie på ett 3-månaders medlemskap hos ViktVäktarna. Det var 2017, och då åt hon fortfarande kött.

- Jag märkte resultat direkt! Sen har det blivit en rätt så lång resa för mig. Livet “hände” och jag tappade greppet. Men förra våren hittade jag tillbaka. Jag tänkte att ViktVäktarna funkar ju för mig så jag ville fortsätta ge det en chans.

Med hjälp av programmet och inte minst appen har hon hittat en balans i tillvaron. Det är den gröna planen som gäller för Anne-Sofie och den ger henne det utrymme och den frihet hon behöver.

- Hela programmet är så fritt och enkelt att följa eftersom man inte behöver gå hungrig. Frukt och grönt är det enda som är NollPointsmat för mig så jag kan alltid ta en eller två frukter på kvällen om jag inte skulle vara mätt. Men det händer ändå rätt sällan. Den gröna planen hjälper mig också med kontroll av portionsstorlekar. Om tofu vore “gratis” för mig skulle det lätt bli 400 g till en måltid. Nu nöjer jag mig med 200 g.

Ann-Sofie, nu & då

Proteinberikad gröt och en halv liter te gör susen

Anne-Sofie berättar att hon i princip alltid blir mätt av den mat hon lagar. Att hitta alternativ till kött är det minsta problemet.

- Utbudet för veganer är enormt nu. När jag var tonåring och var vegetarian fanns det knappt något att välja på i frys- och kyldiskarna.

En vanlig dag kan börja med en smoothie till frukost. Anne-Sofie gör den på en banan, lite osötad mandeldryck och en näve bär. Ibland blir det en proteinshake istället. Sedan tar hon med sig en termos med te till jobbet som hon dricker under förmiddagen.

- Jag tycker det kan vara svårt att dricka kallt vatten, så det är ett bra sätt att få i mig vätska. Det dämpar hungerkänslor också.

Anne-Sofie beskriver sig själv som periodare när det gäller lunch. Hon kan äta samma i flera månader, för att plötsligt en dag känna att det är dags för något nytt.

- Nu har det varit havregrynsgröt hela vintern. Jag proteinberikar den med lite proteinpulver för att hålla mig mätt längre. Men jag har precis gått över till sojghurt istället. Den rör jag ihop kvällen innan med 1 dl vardera av sojghurt, mandeldryck och proteinpulver samt 1-2 msk sötningsmedel. Sedan serverar jag den med ½ dl müsli eller havregryn.

(Det är viktigt att den får stå minst 6 timmar innan, annars får den bismak av proteinpulvret.)

Veganiserar korvgrytan och kryddar massor

Även om Anne-Sofie lagar mycket mat själv från grunden så är de veganska alternativen behändiga att ta till, särskilt när resten av familjen, dottern Saga 6 år och sambon Johnny vill ha sin traditionella korvrätt.

- Jag äter i regel samma rätter som de andra i familjen. Ska vi ha korv stroganoff exempelvis så veganiserar jag en del av stroganoffbasen genom att lägga i sojakorv och auberginetärningar. Är det köttbullar på menyn så tar jag gärna Felix delikatessköttbullar av ärta och vete. De smakar otroligt likt vanliga köttbullar!

Anne-Sofie berättar också att det självklart blir en hel del bönor och kikärter i matlagningen. Till “taco-fredagsmyset” steker hon en tetra svarta bönor tillsammans med tacokrydda till sig själv.

- Det blir riktigt gott och bra! Man får generellt krydda massor när man lagar vegansk mat, nästan dubbelt så mycket som till kött. Det beror på att köttet i sig är en smakbärare som man går miste om i den veganska matlagningen.

Med tålamodet som ledstjärna

Anne-Sofie upplever att hon har hittat balansen och inte känner press att nå sitt mål ett visst datum.

- Jag kommer nå det när jag når det. För mig är detta inte en kur eller diet, utan ett sätt att tänka och leva. Jag tänker att det är så här normalviktiga människor gör. Att det är ok att festa till det. Men att man sen behöver kompensera innan eller efter en fest.

Ett ord som Anne-Sofie återkommer till är tålamod.

- Jag försöker verkligen jobba med att ha tålamod med mig själv. Livet går inte bara på E4:an. Man tar in på lite skogsvägar då och då. Ibland måste man in på service. Livet är kantat av kriser. När de kommer måste man stanna upp och ta hand om dem. Om man har tålamod med sig själv kommer man hitta tillbaka. Om du inte orkar en dag så gör det inte då. Gör det imorgon istället.

7 vegosmarta tips på mat att alltid ha hemma!

- Alternativa mejeriprodukter, exempelvis iMat och Planti Sojghurt.

- En proteinshake är bra att ha till hands om hungern slår till. Det finns veganska sorter.

- Tropisk frukt i bitar som mellanmål. Mango, ananas, melon och grapefrukt - rena rama godiset!

- Frysta bär. Super till smoothie, glass och sojghurt

- Frysta grönsaker för en stressig vardag. Går snabbt att tina med vatten från vattenkokaren!

- Kiwi. Gott till mellanmål och bra mot förstoppning!

- Tofu, vegansk kebab och libabröd. Då kan man snabbt göra en egen kebabrulle, salladsrulle, tofurulle eller grönsaksrulle. Få SmartPoints tillsammans med en vitlökssås med soygurt som bas.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.