Ät dig stark

Jobbet, familjen och livet i stort kräver mycket energi. En stark kropp och ett starkt psyke är centralt för att orka med vad vardagen serverar. Goda kostvanor och tillräckligt med näring bygger upp kroppen och gör underverk för välmåendet.
Publicerad 2 augusti 2016

Närande mat

Ett stressigt jobb, småbarn och alla vardagens måsten kan få vem som helst att vilja ge upp i perioder. Att slänga fram något näringsfattigt halvfabrikat på middagsbordet kan kännas som en smidig lösning, men det ger inte kroppen de rätta förutsättningarna för att klara av vardagens påfrestningar. Rusta istället med näringsrik mat som bygger upp en stark kropp full av livsglädje och energi.

En stark kropp

Maten vi äter ger inte bara energi, utan även byggstenar som stärker kroppen och näringsämnen som ser till att alla tusentals funktioner fungerar som de ska. Protein är kroppens främsta byggsten. Det är också det näringsämne som mättar bäst i förhållande till energiinnehållet. Ett proteinrikt mål efter träningspasset främjar muskeltillväxten och skyddar musklerna mot nedbrytning. Fisk, kyckling, ägg, yoghurt, kvarg och baljväxter är exempel på bra källor. För att hålla sig pigg och energisk krävs också tillräckligt med bränsle för kroppen och hjärnan. Kolhydrater är kroppens föredragna energikälla. Välj långsamma kolhydrater som håller energinivån och humöret stabilt under hela dagen. Kolhydratskällor som havregryn, quinoa, baljväxter, grönsaker och frukt innehåller även mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som stärker immunförsvaret och minskar risken för i stort sett alla livsstilssjukdomar.

Ett starkt psyke

Maten vi äter påverkar också vår mentala hälsa i allra högsta grad. Mat kan göra oss trötta och deprimerade, eller pigga, glada och stresståliga. Det finns en stark koppling mellan den mentala hälsan och konsumtionen av frukt och grönt. Det har visat sig att personer som äter 500 gram frukt och grönsaker om dagen mår betydligt bättre än de som ligger under den rekommenderade gränsen. Även fettsyran EPA, som finns i omega 3, påverkar det mentala välmåendet. Den har en antidepressiv effekt och kan eventuellt även ha en positiv effekt vid mentala problem som ADHD, stress, ångest och tidiga stadier av Alzheimers. Fet fisk som lax, sill, makrill och sardiner är de bästa källorna. De innehåller dessutom D- och B-vitaminer som minskar risken för trötthet och depression.

En hälsosam tarmflora är inte det första man förknippar med god mental hälsa. Men faktum är att magen har ett helt eget nervsystem som samverkar med hjärnan och påverkar vårt psykiska välmående i stor utsträckning. Den största delen av kroppens serotonin finns i mag- och tarmkanalen, där det hjälper till att reglera tarmrörelserna. Serotonin är även en signalsubstans som påverkar humöret och gör oss glada och tillfreds. Störningar i serotoninproduktionen kan därför leda till magproblem, men även depression och nedstämdhet. För att förbättra tarmfloran bör man äta livsmedel med probiotika, som yoghurt, fil och surkål. Fibrer skapar en gynnsam levnadsmiljö för de goda bakterierna i tarmen medan socker, snabba kolhydrater, alkohol och tobak ökar andelen skadliga bakterier.

Ett starkt skelett

Ämnar man leva ett långt och friskt liv är det även viktigt att tänka på skelettet. Det byggs upp fram till 25-årsåldern. Därefter kan man bara bibehålla den styrka man har och försöka minimera nedbrytningen. Skelettet behöver belastas regelbundet genom träning, helst tung styrketräning. Dessutom behövs D-vitamin, vitamin K2, magnesium och kalcium. Detta är oerhört viktigt speciellt för kvinnor eftersom bentätheten blir allt sämre efter klimakteriet.