Rusta kroppen inför vintern

Hösten och den mörkare årstiden närmar sig. För att förebygga vintertrötthet och hålla energin uppe kan det vara läge att redan nu rusta kroppen inför den kommande vintern.
Publicerad 6 september 2016

Brist på dagsljus

Många drabbas av trötthet och nedstämdhet under vintern. Det beror vanligtvis på en kombination av brist på dagsljus, D-vitamin och motion. Det allmänna välmåendet i nordliga länder som Sverige påverkas direkt av mängden dagsljus. Välbefinnandet börjar gå ned i september och höjs igen i april. Var därför ute så mycket som möjligt och ta varje chans till dagsljus redan under hösten. Så länge dagsljus kommer in i ögat blockeras produktionen av melatonin och vi förblir pigga och alerta. Melatonin är det hormon som styr dygnsrytmen och kontrollerar sömn och vakenhet. Under vintern går de flesta upp när det är mörkt, spenderar dagen inomhus och åker hem när solen gått ned. Då är det svårt att få ned melatoninnivåerna i kroppen och man känner sig trött hela dagen. På grund av bristen på solljus är det under vintern också svårt för kroppen att producera tillräckliga mängder D-vitamin. Även detta är en vanlig orsak till vintertrötthet.

Underhåll immunförsvaret

Under vintern tar sig bakterier och virus lättare in i kroppen eftersom kall vinterluft försvagar näsans försvar. Tvärt emot vad man ofta hör finns det inga bevis för att man kan förstärka sitt immunförsvar. Däremot kan man se till att det inte försvagas. Ett för lågt intag av vissa vitaminer, mineraler och antioxidanter kan leda till ett svagare immunförsvar. Detta gäller bland annat selen, järn, zink, vitamin C, E samt vissa B-vitaminer. För att täcka sitt behov av dessa näringsämnen är det viktigt att äta en varierad kost med mycket grönsaker, frukt, fullkorn och fisk. Runt 80 procent av kroppens hela immunförsvar finns i tarmarna. Att hålla bakteriefloran i tarmarna frisk är därför av största vikt. Surkål, yoghurt och filmjölk är exempel på livsmedel som innehåller nyttiga mjölksyrabakterier som tar sig ned till tarmarna och förbättrar bakteriefloran. Även tillräckligt med fibrer är viktigt eftersom det skapar en gynnsam miljö för de goda bakterierna att växa till sig i.

Håll igång

Många tappar tyvärr träningsmotivationen när dagarna blir kortare och kallare. Orken tryter och helst kryper man bara upp i soffan. Men brist på fysisk aktivitet gör oss bara ännu tröttare och risken är stor att man fastnar i en ond cirkel av inaktivitet och trötthet. Slå två flugor i en smäll och träna utomhus under vinterhalvåret. När behovet av dagsljus och frisk luft är som allra störst finns det ingen anledning att flytta träningen inomhus. Flertalet studier visar också att personer som tränar utomhus mår psykiskt bättre än inomhusmotionärerna. Med rätt utrustning och klädsel är det inga problem att träna utomhus året om.

Små ljusglimtar i vardagen

Vardagen känns sällan så tung som under den mörkaste vintern. Planera redan nu in små pauser från vardagen som du kan se fram emot. Ta en resa, helgutflykt, spa-besök, anmäl dig till en kurs eller gör något annat som får vardagen att se lite ljusare ut.