Må bra

Sluta röka utan att gå upp i vikt!

Att sluta röka eller snusa utan att gå upp i vikt kan vara en riktig utmaning. Många drar sig för att sluta röka av rädsla för att lägga på sig kilon. Men med ViktVäktarna får du hjälp med hälsosamma mat- och motionsvanor samtidigt som du fimpar.

Därför går du upp i vikt när du slutar röka: 

  • Smaklökarna återfår sin kraft och allt smakar bättre. Detta kan såklart leda till att du får ökad aptit och äter mer. Då är det lätt hänt att du går upp i vikt som en följd av ditt försök att sluta röka. 
  • Ämnesomsättningen minskar. Du kan få svårare att förbränna energin i kroppen.
  • Vanan att alltid föra handen med cigaretten till munnen kan leda till att du stoppar onyttigheter i munnen istället.

Ha en plan!

Bygg upp en beredskap. På samma sätt som med viktminskning generellt. Väv in sluta röka strategin i din viktminskningsplan! Vi hjälper dig att få kontroll på dina matvanor och hitta sunda alternativ när suget pockar på så att du inte går upp i vikt när du vill sluta röka. 

Stå ut!

De två första veckorna kan bli de tuffaste. Ofta är ångestkänslor som uppstår när du försöker sluta röka borta efter två veckor. Så fokusera på att hantera dessa den första tiden. Då är mycket vunnet. Våga sedan lita på att en sund kost hjälper dig att må bra även mentalt!

Fokusera på de positiva effekterna!

När du lägger om kosten och börjar träna regelbundet kommer du må bättre, få en friskare kropp och minska risken att gå upp i vikt. Till det högst rimliga priset att sluta röka för gott!

De positiva effekterna av motionen kommer gradvis minska impulserna att vilja ha snabba kickar i form av nikotin eller onyttig mat.

Förbered dig!

Förbered dig för att sluta röka genom att skaffa kunskap och motivation. En mycket rekommenderad bok är “Äntligen icke-rökare - det enkla sättet att sluta” av David Carr.