Ratatouille

Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra som kan varieras i det oändliga. Underbart god och ett utmärkt sätt att få i sig grönsaker istället för feta såser.
Publicerad 3 oktober 2016

Användbart

En mustig ratatouille som puttrat länge på spisen passar perfekt till kyckling, lamm, fisk eller nötkött. Eller gör en vegetarisk middag och servera med pasta, mathavre eller en bit bröd.

Passa på att laga en stor mängd när du ändå är i farten. Ratatouillen blir bara bättre efter ett par dagar och går dessutom utmärkt att frys in. Med en stor sats ratatouille i kylen är veckans alla matlådor färdiga på ett kick. Det är bara att sleva upp och kombinera med olika tillbehör! Eller frys in i portionsförpackningar och ta fram precis så mycket du behöver en dag när matlagningslusten tryter.

Bas för andra rätter

En ratatouille är gott på egen hand som ett tillbehör men det kan även användas i matlagningen på många sätt. Till exempel kan det användas för att dryga ut andra rätter och öka grönsaksinnehållet. Köttfärssåser, soppor, grytor och pastasåser blir ännu godare med ett par skedar ratatouille.

Grundrecept

Hacka 1 aubergine, 1 squash, 1 gul och 1 röd paprika, 1 lök och 3-4 klyftor vitlök. Fräs auberginen i rikligt med olja i en stekpanna tills den är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Fräs squash, paprika och gul lök i olivolja i 10-15 minuter. Tillsätt vitlöken när ett par minuter återstår. Tillsätt sedan 1 burk hela tomater och eventuellt 1 dl vitt vin. Låt puttra långsamt 20 minuter. Vänd ned auberginen och krydda med salt, peppar och valfria kryddor. Servera till en bit stekt lax, en klick grekisk yoghurt och toppa med röstade pinjenötter.

Variationer

Ratatouillen kan varieras i det oändliga. Här kommer några förslag men experimentera gärna själv med olika ingredienser och kryddningar.

  • Ägg – Gör urgröpningar i ratatouillen och knäck i ägg. Täck med lock och låt sjuda till ägget stelnat, ca 10-15 minuter. Toppa med svarta oliver och servera till exempel med surkål.
  • Krydda – Beroende på hur man kryddar ratatouillen får man väldigt olika resultat. Prova till exempel spiskummin + malen koriander + paprikapulver eller rivet citronskal + chili. Eller ringla över lite balsamvinäger för en riktigt mustig ratatouille. Vilken kryddning man än väljer blir resultatet ännu bättre om man toppar med en näve färska örter på slutet. Välj mellan basilika, timjan, persilja, koriander och mynta.
  • Linser – Öka proteininnehållet genom att blanda ned 1 dl röda linser när det är 5-10 minuter kvar av koktiden. Eller blanda ned färdigkokta kikärtor när den är färdig. Toppa med smulad fetaost, färsk basilika och rostade pinjenötter.
  • Soppa - Mixa ratatouillen till en slät röra och använd som grund i en soppa. Tillsätt vatten till lagom konsistens, smula ned buljongtärning och låt koka upp. Ringla över lite fin balsamvinäger och toppa med färsk basilika.
  • Paj - Blanda upp 3 dl kall ratatouille med 3 ägg. Lägg röran i ett förgräddat pajskal och tillaga i ugnen i ca 45 min.
  • Barnmat – Mixad ratatouille blir utmärkt barnmat! Hoppa dock över vin  och dra ner lite på vitlök, kryddor och salt.