Renare tillagning - ångkokat

Publicerad 28 november 2017

Att laga mat med ångkokning är smidigt, snabbt och det behåller så mycket näringsämnen som möjligt i maten. Det är också ett fettsnålt tillagningssätt. Alla grönsaker går att ångkoka, liksom tofu, fisk, kyckling och dumplings.

Hur ångkokar man? 

Att ångkoka maten innebär att du lagar mat med ånga i stället för vatten. Det finns flera sätt att göra om du vill ångkoka, dels finns det speciella kastruller och elektriska ångkokare, men det går precis lika bra att använda dig av en sil eller durkslag som du placerar i en vanlig kastrull som har lite vatten i botten. Att tillaga mat i lergryta är också en form av ångkokning. 
Det är ett otroligt smidigt sätt att laga mat, du lägger bara ner det du vill äta i ångkokaren och sedan reder det sig själv tills det är klart. Det enda du behöver tänka på är att använda dig av grönsaker med ungefär lika lång tillagningstid eller stoppa i grönsakerna i omgångar. 

Mer näringsämnen och mindre fett

När du lagar mat genom att koka så lakas en del näringsämnen ut i vattnet. Om du inte ska använda vattnet i till exempelvis en soppa så häller du ju ut en massa nyttigt i vasken. Då kan du ångkoka maten i stället så får du i dig mer vitaminer och mineraler. Det är framförallt C-vitaminet som visat sig behållas allra bäst i grönsaker vid ångkokning jämfört med andra tillagningssätt, men fler vitaminer och mineraler stannar kvar i grönsaken när du ångkokar än om du kokar. 

Varför är det bra att ångkoka? 

Vid ångkokning behövs inget fett, så det är en mager tillagningsmetod och du slipper onödigt smör eller olja. Omättat fett (t ex mjukt margarin och olivolja) kan dessutom bli förstört vid höga temperaturer, och det nyttiga som finns i fettet försvinner. Om du vill ha fett vid tillagningen kan du hellre tillsätta det efteråt för att få nyttigheterna som finns i det. 
Ångkokade grönsaker blir också väldigt lättsmälta då grönsakernas cellväggar har mjukats upp, vilket är bra för en känslig tarm. Ett tips om du har problem med magen är att ångkoka zucchini, det rengör tarmväggarna och skyddar dessutom mot cancerframkallande ämnen som landar i tjocktarmen. Det passar också bra att ångkoka potatis så minskas risken att den råkar koka sönder. 

Hjälper till med pH-balansen 

Kroppen behöver ungefär 20-40 % syrabildande mat, som kött, ägg, säd och mejeriprodukter, men i dag består vår mat till 70-80 % av syrabildande livsmedel. 
Obalans i pH-värdet kan försvåra din matsmältning och störa hormonutsöndringen i kroppen. Personer med diabetes har ofta ett syra-överskott i kroppen till exempel. 
Grönsaker är basiska och hjälper till att balansera PH-värdet i kroppen. Kokar du grönsakerna blir de tyvärr syrabildande, men genom ångkokning behåller de sin status som basisk och hjälper kroppen att neutralisera sig. Så att äta mycket grönt, ångkokat eller naturligt, är bra för pH-värdet och ger dig en massa vitaminer och mineraler.