Kombinera maten rätt

Genom att kombinera vissa råvaror kan man få en hälsoeffekt som är betydligt större än om man äter dem var för sig. Här kommer exempel på några av våra nyttigaste livsmedel som i kombination med varandra resulterar i en positiv cocktaileffekt.
Publicerad 26 januari 2016

Svartpeppar och gurkmeja

Gurkmeja innehåller curcumin, en kraftig antioxidant som verkar antiinflammatoriskt. Den kan ha effekt mot inflammatoriska sjukdomar som IBS, reumatism och allergier. Ämnet har i djurförsök även visats kunna hejda tillväxten av cancertumörer och lindra Alzheimers. Curcumin absorberas tyvärr dåligt i kroppen och det krävs stora mängder för att få effekt. Med hjälp av ämnet piperin, som framför allt finns i svartpeppar, kan man öka upptaget kraftigt. Därför bör man alltid kombinera gurkmeja med svartpeppar i matlagningen.

Piperin kan också blockera bildningen av nya fettceller och minska andelen fett i blodet. Den effekten visade sig bli ännu starkare om man kombinerade svartpeppar med capsaicin, ämnet som ger chilipeppar sin hetta.

Tomater och olivolja

Tomat och olivolja är en klockren kombination där ett plus ett blir tre, både smak- och näringsmässigt. Olivolja ökar den antioxidativa effekten av det nyttiga ämnet lykopen som finns i tomat. Lykopenet blir dessutom mer tillgängligt för kroppen om det hettas upp. En tomatsås med olivolja är därför en riktigt lyckad kombination. Det är inte bara tomat som blir nyttigare av en skvätt olivolja. De fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt fettlösliga antioxidanter och fytokemikalier behöver fett för att tas upp i kroppen. Grönsaker som innehåller mycket av dessa näringsämnen, till exempel morötter, spenat, grönkål, brysselkål, paprika och kantareller, gynnas alltid av en skvätt nyttigt fett. En skivad avokado och några valnötter i salladen eller lite olivolja på kålen är alltså en god idé.

Fullkorn med lök och vitlök

Fullkorn är rikt på så kallade antinutrienter, bland annat fytinsyra. Detta är ämnen som binder till sig näringsämnen och hämmar kroppens upptag av mineraler, bland annat järn, zink och kalcium. Forskning visar att svavelrika livsmedel, som lök och vitlök, kan motverka detta och öka fullkornets nyttigheter.

Kött och C-vitamin

Det naturliga upptaget av järn i kroppen är relativt lågt. Kombinera järnrik mat som kött och inälvsmat med c-vitaminrika livsmedel. C-vitaminet stimulerar nämligen upptaget av järn och gör det mer lättillgängligt. Kaffe, te, ägg, fullkorn och framför allt mjölk hämmar däremot absorptionen.

Vitamin D, kalcium och magnesium

Kalcium är som bekant viktigt för att bibehålla ett starkt skelett. Kroppen är dock beroende av D-vitamin för att ta upp kalcium i kroppen. Under vintern, när vi inte själva kan producera D-vitamin med hjälp av solen, är det därför viktigt att få i sig tillräckligt genom kosten. D-vitamin finns framför allt i fet fisk och i mindre mängd även i ägg och mejeriprodukter. Även magnesium är nödvändigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium på rätt sätt. Äter man mycket kalcium ökar också behovet av magnesium. Utan tillräckliga nivåer är det stor risk att kalciumet inte kommer in i skelettet utan hamnar i mjukvävnader där det gör mer skada än nytta. Magnesium finns rikligt i bland annat mandlar, pumpafrön, pinjenötter, havre och gröna bladgrönsaker.