Allt du behöver veta om mindful eating för att gå ner i vikt

Här får du tips som hjälper dig att äta långsammare och hitta mättnadskänslan.
Publicerad 11 december 2020

Du är förmodligen van att ha många bollar i luften. Du skrollar igenom ditt Facebook-flöde samtidigt som du står i kö, tittar på TV samtidigt som du viker tvätt och hjälper barnen med läxorna medan du lagar middag. De här vanorna är ganska harmlösa, men din viktnedgång kan påverkas negativt om du gör andra saker samtidigt som du äter.

Tänk tillbaka på dina senaste måltider. Gjorde du något annat förutom att tugga? Om du distraheras av något annat samtidigt som du äter är det svårare att känna när du är mätt. Mindful eating, dvs. att vara fullt närvarande samtidigt som du äter, ökar din medvetenhet så att du kan vara mer i nuet och njuta mer när du äter . Om du tar dig tid att njuta av hur maten ser ut, hur den doftar, smakar och känns kan det påverka mängden du äter.

Det har visat sig att personer som är mer medvetet närvarande när de äter, totalt sett äter mindre och bättre känner av hur mycket de har ätit än de som låter sig distraheras av annat under tiden. Dessutom brukar de väga mindre än de som äter snabbt.

Mindful eating handlar inte om att hitta tid och rum att äta i total tystnad. (Det vore bara galet.) Men det hjälper dig att ta det lugnare så att du kan bli medveten om hur mycket du har ätit och om du har ätit tillräckligt. Känner du dig redo att börja äta mer medvetet och närvarande? Börja här:

9 sätt att bli mer medvetet närvarande när du äter

  1. Se till att du inte distraheras av något. Stäng av TVn och mobilen, röj undan på bordet och fokusera på maten.
  2. Bestäm var du ska äta. Välj en plats där du inte störs av något annat, t.ex. vid köksbordet istället för framför TVn. Gör det till en vana att alltid äta på samma plats. Då kommer du inte tänka ”dags för snacks” lika lätt varje gång du sätter dig t.ex. i soffan.
  3. Stanna upp ett ögonblick. Ta dig en stund att reflektera över ditt humör, måltiden, din dag, ja vad som helst, innan du börjar äta. Att ta en paus en stund innan du börjar äta kan hjälpa dig att inte okynnesäta.
  4. Använd alla sinnen. Hur ser maten ut och hur doftar den? Fundera på hur den första tuggan kommer att kännas. Var uppmärksam på hur snabbt du äter, hur mycket du äter, hur maten smakar och känns och annat du blir varse medan du äter.
  5. Ta mindre tuggor. Om du tar mindre tuggor och sänker tempot kommer du att njuta mer av maten.
  6. Lägg ner gaffeln. Om du lägger ner gaffeln mellan tuggorna kan det hjälpa dig att ta det lugnare (och sannolikt äta mindre).
  7. Drick vatten mellan tuggorna. Om du tar pauser för att dricka rengör du gommen och måltiden varar längre. Dessutom är vatten också väldigt bra för dig.
  8. Håll takten med den i sällskapet som äter långsammast. När du äter med andra kan samtalet göra att du tappar fokus på det du äter och hur mycket du äter. Men det är ju trist att äta ensam. Var uppmärksam på vem som äter långsammast när du äter i sällskap med andra och se till att hålla takten med den personen.
  9. Stanna upp och fundera innan du tar om. Ge dig själv lite tid innan du tar en gång till. Känner du dig fortfarande hungrig kan du ta om. Men om du enbart gör det för att det är gott kan du testa att borsta tänderna eller ta ett tuggummi.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.